Buzet: U 4 godine u infrastrukturu će se usmjeriti 100 milijuna kuna

Aglomeracija Buzet dobiva novi sustav odvodnje (Milivoj MIJOŠEK)
Aglomeracija Buzet dobiva novi sustav odvodnje (Milivoj MIJOŠEK)

- Za gradsku upravu protekla je godina bila jedna od najtežih godina, a takva će biti i ova prvenstveno stoga što nam neki zakonski propisi posebice oni koji se odnose na brdsko - planinski status u posljednje vrijeme nisu išli na ruku, ocijenit će gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Naglasit će međutim da neovisno o tome što je gradski proračun kratak za 13,4 milijuna kuna godišnje, niti u jednom trenutku nije bilo ugroženo funkcioniranje Grada Buzeta.

Povećavali broj potpora gospodarstvu

- Buzet nije bio primoran kao neke jedinice lokalne samouprave koje su izgubile brdsko planinski status, otpuštati zaposlenike u gradskoj upravi i kod proračunskih korisnika ili pak uzimati pozajmice kako bi zadržao likvidnost i funkcioniranje cjelokupnog sustava. Drago mi je također da smo u isto vrijeme povećavali broj potpora gospodarstvu i poduzetništvu koje je u protekle dvije godine koristilo dvjestotinjak malih tvrtki, a projektom InCity povećali i njihovo učešće u informiranju i donošenju bitnih odluka, istaknut će Žulić te naglasiti da je Grad Buzet usprkos otegotnim okolnostima dobivao priznanja za svoj rad i dostignuća u gotovo svim relevantnim segmentima života. Kao najznačajnije izdvojit će uvrštavanje na Forbesovu listu najboljih gradova za život i poslovanje na kojoj je Buzet već godinama pozicioniran među top 20, a priznanja je Buzet dobivao i za transparentnost rada gradske uprave i upravljanje gradskom imovinom.

- Protekla godina bila je jako izazovna, no pokazali smo da se dobrim i upornim radom te prepreke daju nadoknaditi, prvenstveno povlačenjem sredstava iz EU fondova. Zadovoljan sam sa više od pet milijuna kuna EU projekata, koje smo realizirali. Podrškom otvaranju glazbene škole, novim odjeljenjem produženog boravka, nastavkom sufinanciranja besplatnih školskih udžbenika i podrškom programima buzetske Srednje škole te sve većim brojem dodijeljenih stipendija dokazali smo i našu usmjerenost na djecu i mlade gdje svaka četvrta kuna iz proračuna ide upravo na njihove potrebe i aktivnosti, istaknut će Žulić.

Izgradnja opsežnog sustava odvodnje

Zbroje li se sve prošlogodišnje javne investicije na buzetskom području poput završnog dijela projekta rekonstrukcije državne ceste Buzet-granični prijelaz Požane na samoj granici sa Slovenijom, izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture starogradske jezgre Buzeta uključujući popločavanje ulica kamenim pločama, izgradnje obnovljivih izvora energije u većini javnih ustanova; vrtiću, osnovnoj školi, i zgradi gradske uprave, ispada da je u podizanje komunalnog i drugog standarda buzetskog područja iz različitih izvora financiranja usmjereno 8,6 milijuna. Donesena je k tome strategija razvoja Grada od 2016. do 2020., a Buzet se u 2016. godini okitio i prestižnom titulom Europskog grada sporta.

- Već se sada spremaju projekti za idući četverogodišnji mandat koji bi Buzetu trebali donijeti najveće investicije u javnu infrastrukturu u njegovoj povijesti, a čija ukupna vrijednost premašuje 100 milijuna kuna; od izgradnje sustava odvodnje aglomeracije Buzet, koja bi uz rekonstrukciju dotrajalog sustava trebala riješiti probleme u naseljima poput Srnegle, Selca, Črnice pa do izgradnje mreže širokopojasnog interneta na cijelom našem području čime bismo definitivno podignuli konkurentnost i kvalitetu života našeg područja. Osim toga u pripremi je još nekoliko milijunskih projekata za koje također u programskom razdoblju do 2020. godine očekujemo novac iz EU fondova, najavit će Žulić.

Buzet je prema mnogim analizama već niz godina mjesto s najmanjim brojem nezaposlenih u zemlji.

Više od 150 novih radnih mjesta

- Drago mi je da gospodarske brojke također pokazuju napredak poduzetništva i što je za ovu godinu najavljeno otvaranje više od 150 novih radnih mjesta, a u slijedećim mjesecima očekujem i povoljan rasplet oko Cimosa. Turistički promet na našem području također je dostigao rekordne brojke, Buzet se približava broju od pedeset tisuća noćenja godišnje, a novi sadržaji koji su u pripremi, poput pustolovnog parka i otvaranja novih smještajnih kapaciteta trebali bi nastaviti taj pozitivni turistički trend, istaknuo je Žulić.

Među ovogodišnjim investicijama, gradonačelnik je izdvojio nastavak ulaganja u komunalnu infrastrukturu staroga grada i kanalizacijske sustave na Vrhuvštini.

- Očekujemo kako ćemo u 2017. sredstvima iz EU fondova krenuti u realizaciju vodovodnog ogranka Perci - Črnica i kanalizacijskog sustava Ročko Polje, koji su kandidirani krajem prošle godine. Siguran sam da će se u planovima Hrvatskih cesta naći i dovršetak rekonstrukcije ceste od Lupoglava do Ročkog Polja i sanacija klizišta kod naselja Bršćak. S Općinom Svetvinčenat pokrećemo prvi veliki projekt obnove kulturne baštine u turističke svrhe iz EU fondova gdje će se u potpunosti urediti kaštel Petrapilosa u vrijednosti od oko 10 milijuna kuna. Krajem godine na EU natječaje kandidirana je i rekonstrukcija palače Verzi, kao malog centra za potporu poduzetništvu, a vrijednost projekta je oko četiri milijuna kuna, nabrojao je Žulić.

Među najboljim gradovima u Hrvatskoj

- Gradskim poticajima u protekle dvije-tri godine potpomognuli smo zapošljavanje stotinjak sugrađana, prvenstveno u obrtima, te malim poduzećima i na taj način bez obzira na malu stopu ušli u krug najboljih gradova u Hrvatskoj koji su u posljednje vrijeme značajno smanjili svoju nezaposlenost. Neovisno o tome protekle godine dodatno smo pojačali mjere poticanja u gospodarstvo, ističe Žulić.

Revitalizacija starogradske jezgre

Buzet je partner i na projektu KulTourSpirit gdje će sa 1,6 milijuna kuna europskog novca pripremati projektnu dokumentaciju za obnovu palače Moretti u kojoj će se u sklopu "Etno-magistrale starih zanata", urediti Centar starih zanata, te kuće Karolina, u kojoj će biti smještena "Karolinina kuća ljekovitog bilja". U sklopu projekta izraditi će se i plan revitalizacije starogradske jezgre od kojeg se očekuje i da pripomogne u rješavanju ključnih problema u starome gradu, a to su sve veća potreba za održivim komponiranjem turizma sa životom lokalnog stanovništva. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter