Buzet: Tradicija se otela kontroli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oproštaj od srednjoškolskih klupa na buzetski nacin, norijada maturanata Srednje škole Buzet, izazvala je podijeljene komentare. Dok jedni osuduju maturante, drugi reakciju ravnatelja koji je zbog provale u školu pozvao policiju smatraju pretjeranom jer vec duži niz godina u Buzetu je obicaj da se zadnji dan škole obilježi na slican nacin.

Ovogodišnja generacija, preciznije pojedini maturanti odlucili su balama sijena, kontejnerom i kamenim klupama blokirati glavni školski ulaz, pred školu dovuci nogometne golove, provaliti kroz prozor u zgradu, klupe iz ucionice povijesti i zemljopisa posložiti s unutarnje strane vrata i isprazniti vatrogasne aparate u prizemlju i na prvom katu.

Podovi hodnika i ucionica bili su prekriveni sivkastim prahom pa je škola angažirala obrt za cišcenje, ali i komunalnu firmu Park da se uopce omoguci ulazak u školsku zgradu.

- Žao nam je jer su neopravdano ocrnjeni kao posebno loša generacija. Ne zaslužuju takav tretman, a najmanje policijski dosje, komentar je Dražena Horvata, predstavnika nekolicine roditelja koji su se u srijedu javili Glasu Istre u želji da rasvijetle, kako su rekli, pozadinu ponašanja jedne generacije koja je do prije devet mjeseci bila uzorna i hvaljena.

Unaprijed obilježeni maturanti?


- Pocelo je maturalnim izletom u kolovozu prošle godine s kojeg su se razrednice vratile zgrožene jer su maturanti, pa cak i maturantice, konzumirali alkohol. U novoj školskoj godini za ovu generaciju pocinje "specijalno vaspitanje", osobito na satovima informatike. Obje razrednice uspjele su u zbornici dovoljno ocrniti ovu generaciju tako da je od "krasne" postala "problematicna", tvrdi Horvat.

Vec na roditeljskom sastanku u travnju, nastavlja Horvat, roditelji su upozoreni da ce škola pozvati policiju ako maturanti naprave neki izgred nakon završetka nastave. Kaže da je u školi stvorena atmosfera u kojoj se istice sve negativno, a potiskuje sve ono dobro što je ova generacija cinila, ukljucujuci izvrsne rezultate u školi i vanškolskim aktivnostima.

Cak je ravnatelj uoci piknika, nastavlja Horvat, oglasnom knjigom objavio da u utorak za ostale ucenike nema nastave. Takvo što je nezapamceno u 40-godišnjoj povijesti škole, kaže. Vjerojatno je shvatio da su odnosi izmedu razrednica i maturanata poremeceni, da je stvorena napeta atmosfera i da je sve moguce pa je onda bolje da ostali ucenici to ne vide, smatra.

Horvat tvrdi da su maturanti revoltirani odnosom prema njima i unaprijed obilježeni, kao i sve ranije generacije, odlucili pripremiti "nešto" za svoj tradicionalni dan. Uobicajeno je da se na neki nacin blokira ulaz u školu, a ranije su generacije to cinile lancima, ciglama ili na neki svoj nacin, a ova se poslužila balama sijena, kontejnerom i golovima.

Svake godine, tvrdi Horvat, maturanti provaljuju u školu, premještaju klupe, postavljaju razne zapreke. Lani su primjerice u školu unijeli dvije kokoši i ostavili ih da ordiniraju po školi do jutra.

Ako ucenici štetu ucine, pošteno je da je plate. Tako i ovogodišnja generacija treba štetu platiti, veli, ali postavlja se pitanje, kaže Horvat, zašto je samo ove godine ravnatelj pozvao policiju zbog provale, a ranijih godina to nije ucinio.

- Je li cilj da se cijela generacija obilježi kao nekulturna i vandalska, a pojedinci dobiju dosje u policijskoj kartoteci? Možda ova generacija samo nije imala srece jer u petak se održava proslava 100. obljetnice školske zgrade i 40. obljetnica buzetske škole pa škola nije mogla podnijeti da i ova generacija bude nestašna i zaprlja školu kao prethodne.

Krim-policija je profesionalno odradila ono što je ravnatelj od nje tražio: obradila je osumnjicenike, uzela otiske cipela... Ma pravi CSI! I to je radila na pikniku punih pet sati. Je li zaista bilo nužno zagorcati maturantima zadnje dane u školi policijskim postupkom, pitaju se roditelji.

Blaževic: Do sada nije bilo provala

Komentar smo zatražili i od ravnatelja škole Stanislava Blaževica koji smatra da su roditelji, ako su imali primjedbe, sve trebali rješavati kroz Vijece roditelja i u individualnim razgovorima.

- Ti su ucenici bili nagradivani i pohvaljivani, sudjelovali su na natjecanjima, škola ih je predlagala za gradska priznanja, odnosili smo se prema njima kao prema ostalima, a to što su se u cetvrtom razredu ponašali drugacije nego u prva tri, to je nešto cime smo i sami ostali iznenadeni, rekao je Blaževic.

- U ponedjeljak na petom satu razgovarao sam s maturantima i pozvao ih da sve uprilice na nacin dostojan maturantima. Na njihovo traženje omogucio sam da utorak bude slobodan dan za sve. Zamolili su me da putem oglasne knjige na piknik kod Bracane pozovem sve ucenike i profesore, što sam i ucinio. Upozorio sam ih još jednom da, ako bude provale u školu i uništavanja imovine, ide prijava policiji i rekli su mi da toga nece biti, rekao je Blaževic.

Ravnatelja smo upitali i što je s tvrdnjama roditelja da se i ranije provaljivalo u školu pa nije bilo prijava policiji.

- Do sada nije bilo provala. Maturanti su doduše jednom ušli u zgradu kroz otvoren prozor, da li je slucajno ostao otvoren ili su ga oni otvorili za vrijeme nastave... Ove godine pazili smo da svi prozori budu zatvoreni. Ako je provaljeno, ako se uništavala imovina, što se drugo moglo poduzeti nego to prijaviti policiji, pita se ravnatelj.

Dodaje još da je u tri navrata u sedam dana razgovarao s policijom te zamolio da se nocu s ponedjeljka na utorak pojaca ophodnja u školskoj ulici. Škola je svega stotinjak metara udaljena od policijske postaje pa se usprkos tomu dogodila provala. Rekli bi, tradicija koja se otela kontroli.


Podijeli: Facebook Twiter