Buzet: Tisuću maškara i dva pusta

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Od pamtivijeka tjeraju zimu i zle duhove te prizivaju proljeće, maškare koje uskoro kreću na svoj tradicijski pohod. Na Antonju ili blagdan Svetog Antona, 17. siječnja, na Buzeštini će objesiti čak dva pusta i time započeti ovogodišnji Buzetski karneval. Pusni običaji stoljetna su tradicija istarskog sjevera, a s vremenom su poprimili i turistička obilježja.

Svog će pusta ili pusticu na stup srama u naselju Most uz rijeku Mirnu već tradicionalno objesiti maškare Jedinstvo, jedna od najvećih tradicijskih grupa Buzeštine koja obuhvaća mještane iz dvadesetak naselja i sela od Mosta do Prodani i Svetog Donata. S obzirom da su maškare Štrpeda ovogodišnji domaćin Buzetskog karnevala, na Antonju će pusta objesiti i u Štrpedu gdje će se održati i primopredaja gradskog ključa. Time će na sjeveru Istre službeno započeti vladavina maškara koja će trajati do Pepelnice ili Čiste srijede i početka Korizme.

Podizanje pusta ujedno je uvod u sadržaje Buzetskog karnevala kojeg Turistička zajednica već godinama organizira u suradnji s mjesnim odborima buzetskog područja i Gradom Buzetom. Maškarani mimohod na Fontani, buzetski TZ koordinira od 1994. godine, a od 2007. godine u sastavu je Hrvatske udruge karnevalista.

Program nije u cijelosti definiran, no poznato je da će se tijekom vladavine maškara organizirati čitav niz maskenbala u mjesnim odborima kao i u samom Buzetu. Središnji događaj, veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana, održat će se na pusnu nedjelju 15. veljače i okupiti desetak velikih grupa buzetskog područja kao i gostujućih grupa pa se na Fontani očekuje oko tisuću maskiranih sudionika s brojnim alegorijskim kolima. Mali maškarani mimohod djece vrtića i osnovne škole na Fontani će se održati 17. veljače. Vladavina maškara završava na Pepelnicu, 18. veljače, ceremonijalom suđenja i spaljivanjem pusta te drevnom mlinarskom igrom na ruh na cesti od Svetog Ivana do Mosta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter