Buzet: Svečana sjednica Vijeća u povodu Subotine

Ovogodišnji laureati s predstavnicima Grada (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ovogodišnji laureati s predstavnicima Grada (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U sklopu središnjih sadržaja Subotine, pučke stoljetne tradicije Buzeštine koja se u povodu blagdana sv. Marije Male 21. put zaredom slavi i kao gradski praznik, sinoć je u Narodnom domu održana svečana sjednica Gradskog vijeća te ujedno obilježena 35. obljetnica bratimljenja s Gradom Čabrom i talijanskom općinom Quattro Castella. Gradonačelnik Siniša Žulić izmijenio je prigodne poklone s gradonačelnikom Čabra Kristijanom Rajšelom te talijanskim kolegom Andreom Tagliavinijem koji je u nadahnutom govoru uzviknuo - živio Buzet, živio Quattro Castella!

Obraćajući se brojnim uzvanicima, gradonačelnik se osvrnuo na dva desetljeća dug put otkako je Buzet ustrojen u sadašnjim granicama, te rekao da su čitavo to vrijeme imali i veliku potporu državnih tijela te Istarske županije, koja je postavljanjem temelja solidarnosti u mnogim djelatnostima po razvoju izdvojila Istru od ostalih hrvatskih regija.

- U početku skromnim sredstvima, a kasnije državnom potporom u obliku statusa brdsko-planinskog prostora, Buzet je ubrzano dobivao obrise dinamične i moderne sredine, koju je krasila moderna socijalna i društvena infrastruktura te želja za ravnomjernim razvojem čitavog područja. Popis stanovništva pokazao je kako se trud isplatio i kako su građani prepoznali Buzet kao sredinu u kojoj mogu ostvariti svoje životne ciljeve, gdje je naš grad nakon stotinu godina prvi put zabilježio prirodni prirast stanovništva, istaknuo je Žulić.

Buzet je danas i grad bez financijskih zaduženja, grad koji ima četiri puta nižu stopu nezaposlenosti i čak 30 posto viši BDP od državnog prosjeka, rekao je Žulić, te se zahvalio svim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima na snažnom partnerstvu i suradnji. Zahvalio se i svima koji su pomagali u dosadašnjem pribavljanju sredstava iz europskih fondova, te najavio nove suradnje s prijateljima iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Župan Valter Flego najavio je da će se za petnaest dana otvoriti velika kreditna linija jer je Istarska županija najviše dobila od resornog ministarstva, od svih županija, kako bi se krenulo s jamstvenim fondom i stvorilo multiplikativne efekte, da se ubrizga novac tamo gdje je najpotrebniji, a to je prerađivačka industrija, obrtništvo i gospodarstvo.

Svečanoj sjednici bili su nazočni i saborski zastupnici Damir Kajin, Giovanni Sponza, Tanja Vrbat, počasni konzul Hrvatske u Sloveniji Božo Dimnik, predstavnik Uprave Hrvatskih cesta Edo Kos, te delegacije zbratimljenih i prijateljskih gradova Quattro Castella, Čabra, Kopra i Marije Bistrice i gosti iz Sarajeva. U glazbenom dijelu programa nastupili su mješoviti pjevački zbor GD "Sokol" Buzet i talentirana buzetska pjevačica Ivana Majcan uz glazbenu pratnju Siniše Nemarnika.

Nedjeljku Markežiću te konobi Most Zlatni grb Buzeta

Za dugogodišnju aktivnost, predanost i doprinos u izgradnji lokalne zajednice, Nedjeljku Markežiću posmrtno je dodijeljen Zlatni grb Grada Buzeta, a povelju je preuzela supruga Zlata Markežić. Ovogodišnji dobitnik Zlatnog grba je i konoba Most koja ove godine slavi 80 godina neprekidnog rada u vlasništvu obitelji Marinac. Gradsko priznanje preuzeo je Klaudio Marinac.

Pohvalnica je dodijeljena ekipi mladeži Gradskog društva Crvenog križa, a preuzela ju je Virna Kisiček. Pohvalnicu je dobio i gimnazijalac Viktor Čaplinskij, njome je nagrađen i istaknuti buzetski biciklist Aleš Hrvatin, kao i mlade pjevačke nade Udruge "Mali veliki mikrofon" Josipa Jerković i Lana Končarević, ali i Leana Vratović koja je kao osmašica osvojila zlato na državnom natjecanju iz talijanskog jezika. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter