Buzet: Sustavi obnovljive energije uz 65 % potpore

Građani zainteresirani i za solarne kolektorske sustave (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Građani zainteresirani i za solarne kolektorske sustave (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzet u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokreće nove natječaje za ugradnju sustava obnovljive energije i programe energetske učinkovitosti u kućanstvima, vrijedne ukupno 2,85 milijuna kuna. Buzećani će sustave sufinancirati samo s 35 posto, a čak 65 posto dobivaju bespovratno. Novi projekt predstavljen je na jučerašnjoj radionici o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije koju je, u sklopu projekta Alterenergy, Grad Buzet u suradnji sa županijskim Odjelom za međunarodnu suradnju i europske poslove organizirao za poduzetnike i građane.

- Na natječaj Fonda uspješno smo kandidirali projekt ugradnje 45 sustava obnovljivih izvora energije čime nastavljamo prošlogodišnji program. Sufinancirat će se ugradnja 15 sustava sa solarnim toplinskim kolektorima, dva fotonaponska sustava, tri s dizalicama topline i 25 sustava s kotlom na biomasu. S obzirom na iskazan velik interes putem provedenih anketa i upita, odlučili smo takve sustave uvrstiti u ovogodišnji natječaj, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Za ugradnju sustava obnovljivih izvora energije na raspolaganju je 1,35 milijuna kuna. Fond sudjeluje s 810 tisuća kuna odnosno 60 posto, Grad Buzet sa 67,5 tisuća ili pet posto, a ostalih 35 posto procijenjene vrijednosti sufinancirat će kućanstvo koje se javi i prođe na natječaju. Maksimalno Fond i Grad sufinanciraju do 19.500 kuna po sustavu.

U Buzetu očekuju ovih dana pozitivan odgovor i za programe energetske učinkovitosti u kućanstvima gdje je prijavljeno deset obnova fasada i deset obnova stolarije. Projekt je vrijedan 1,5 milijuna kuna, očekuje se 900 tisuća kuna ili 60 posto od Fonda, 75 tisuća kuna ili pet posto od Grada i ostalo od kućanstava. Maksimalno Grad i Fond sufinanciraju obnovu fasada, a tako i stolarije, do 48.750 kuna po projektu.

- Očekujemo da ćemo kroz programe energetske učinkovitosti u suradnji s Fondom ove godine pokrenuti gotovo tri milijuna kuna malih investicija. Uz poboljšanje energetske učinkovitosti, pružit će se prilika i poduzetnicima koji će izvoditi radove pa je to dvostruki učinak, rekao je Žulić. Javni poziv raspisat će se sredinom lipnja nakon što bude dobivena suglasnost od Fonda na natječajnu dokumentaciju, no neovisno o tome, Grad već sada poziva sve zainteresirane da se jave u resorni gradski odjel da bi na vrijeme kompletirali dokumentaciju za prijavu na natječaj.

U sklopu projekta Alterenergy, Buzet i Novigrad su dobili oko 190 tisuća eura za poboljšanje energetske učinkovitosti u javnom sektoru. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter