Buzet sufinancira certifikate za osam zgrada

Stambene zgrade za koje će se raditi energetski certifikati (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Stambene zgrade za koje će se raditi energetski certifikati (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Buzet sufinancirat će izradu energetskih pregleda i certifikata za osam višestambenih zgrada ukupne površine oko deset tisuća kvadrata, kojima upravlja gradsko trgovačko društvo Plzet.

Na natječaju Fonda, Plzetu je odobreno 22.320 kuna, odnosno do 40 posto troškova pojedinačne investicije. U sufinanciranju sudjeluje i Grad Buzet s ukupno 20.000 kuna, odnosno do 50 posto troškova procijenjene vrijednosti pojedinačne investicije za višestambene zgrade koje su još ljetos iskazale interes za certificiranjem te ostvarile to pravo na raspisanom natječaju.

- U izradu energetskih pregleda i certifikata krenulo se zbog zakonske regulative koja uvjetuje izrađen certifikat prilikom prodaje stanova, ali i zbog apliciranja na buduće natječaje Fonda kojima će se sufinancirati energetska obnova višestambenih zgrada. Izrada energetskih pregleda i certifikata, a nakon toga i energetska obnova fasada višestambenih zgrada jedna je od mjera koju propisuje akcijski plan energetski održivog razvitka Buzeta.

Cilj mjera je ušteda energije, smanjenje emisija CO2, a u konačnici i kvalitetniji život građana u višestambenim zgradama, istaknula je Vedrana Gregorović, direktorica Plzeta.

Buzetu ovo nije prvi projekt takve vrste. Krajem prošle godine također u suradnji s Fondom, realizirao je projekt sufinanciranja ugradnje sustava iz obnovljivih izvora energije za kućanstva. Sufinancirale su se nabavke solarnih panela za pripremu potrošne tople vode, fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije, dizalice topline za pripremu PTV-a, grijanje i hlađenje te sustavi na biomasu. Ukupna realizirana vrijednost projekta za 28 kućanstava iznosila je 829.013 kuna, od čega je Grad Buzet sudjelovao s 25 posto, a Fond s 29,94 posto dok su preostali iznos podmirila kućanstva. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter