Buzet sufinancira alternativne izvore energije

Sufinanciraju se i kolektorski sustavi (Arhiva/G. Č. Š.)
Sufinanciraju se i kolektorski sustavi (Arhiva/G. Č. Š.)

Buzet je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo nove natječaje za ugradnju sustava obnovljive energije i programe energetske učinkovitosti u kućanstvima. Buzećani će sustave sufinancirati samo s 35 posto, a čak 65 posto dobivaju bespovratno.

Upravo je raspisan javni natječaj za prikupljanje prijava za sufinanciranje provedbe programa korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Subvencionirat će se ugradnja sustava za 45 korisnika. Sredstvima Grada Buzeta i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će se ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sa sunčanim toplinskim pretvaračima (kolektorima) za grijanje potrošne vode i prostora, s kotlovima na drvnu sječku ili pelete i pirolitičkim kotlovima na drva za grijanje potrošne vode i prostora, s fotonaponskim pretvaračima (modulima) za proizvodnju električne energije i dizalicama topline za pripremu potrošne tople vode, grijanje i hlađenje u/na obiteljskim kućama na buzetskom području.

Ulaganja u provedbu projekta sufinancirat će se u visini od 65 posto ukupno prihvatljivih troškova, ali ne više od 19.500 kuna, uključujući PDV, po sustavu, pri čemu Fond sufinancira prihvatljive troškove u udjelu od 60 posto, ali ne više od 18.000 kuna, a Grad Buzet u udjelu od pet posto, ali ne više od 1.500 kuna.

Za provedbu programa povećanja korištenja obnovljivih izvora energije na buzetskom području, Fond je osigurao 810.000 kuna, a Grad 67.500 kuna. Rok za dostavu prijava je 18. srpnja.

Raspisan je i javni natječaj kojim će se prikupljati prijave za program Poticanje uređenja fasada i zamjene građevne stolarije, odnosno za dodjelu sredstava Grada i Fonda kojima će se sufinancirati mjere energetske učinkovitosti: zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće, odnosno izrada ili povećanje toplinske zaštite fasade, krovišta i poda, potom ugradnja plinskog kondenzacijskog kotla radi povećanja energetske učinkovitosti sustava grijanja, ugradnja uređaja za povrat topline otpadnog zraka (rekuperatora), energetski pregled i energetski certifikat. Subvencionirat će se 20 kućanstava.

Ulaganja u provedbu ovih projekta sufinancirati će se u visini od 65 posto ukupno prihvatljivih troškova, ali ne više od 48.750 kuna po sustavu, pri čemu Fond sufinancira prihvatljive troškove u udjelu od 60 posto, ali ne više od 45.000 kuna, a Grad u udjelu od pet posto, ali ne više od 3.750 kuna. Za provedbu ovih programa Fond je osigurao 900.000 kuna, a Grad 75.000 kuna. Rok za dostavu prijava također je 18. srpnja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter