Buzet spaja rascjepkana naselja sa 70 na 54


Javna rasprava o nacrtu Odluke o granicama područja naselja u Gradu Buzetu traje od 15. rujna do 15. listopada. Za sve zainteresirane osiguran je javni uvid u nacrt odluke u prostorijama gradske uprave.

- Glavni razlog promjene odluke o naseljima bio je ispraviti neke nelogičnosti na koje su ukazivali vijećnici iz prošlog saziva Gradskog vijeća, a koje su stvarale velike probleme građanima s obzirom na način na koji su se adrese upisivale u službene dokumente, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Ustroj "star" 40 godina

Razlog zbog kojeg je potrebno mijenjati, odnosno uskladiti postojeći ustroj naselja je i taj što je on utvrđen pred više od 40 godina i u stvarnosti ne odgovara mnogobrojnim teritorijalnim promjenama. Također, važeća Odluka o naseljima donesena je 1992. godine, obuhvaća područje tadašnje Općine Buzet i nije formalno prenesena kao važeći gradski akt.

Gradonačelnik je u veljači 2012. godine formirao Radnu skupinu koja je pripremila nacrt Odluke o granicama područja naselja.

Prijedlog se temelji na nekoliko načela. Među ostalim da se granice naselja moraju poklapati s granicama mjesnih odbora. Kroz odluku se žele očuvati nazivi napuštenih sela i zaselaka kako bi se administrativno zadržali ili ponovno uvrstili u odluku zbog mogućnosti da se u skorije vrijeme revitaliziraju.

Kod sela i zaselaka kod kojih postoji neujednačeno upisivanje naziva u javnim evidencijama i ispravama, utvrđen je pravilan naziv na način kako ga izgovaraju stanovnici tog sela ili zaseoka. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter