Buzet: "Slike zvukova" Eni Šuperine u palači Bigatto


"Slike zvukova", samostalna izložba mlade likovne umjetnice Eni Šuperine otvorena je u drevnoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja. U svom najnovijem stvaralačkom opusu, koji je premijerno predstavila u Buzetu, autorica donosi iluzionističke radove s motivima naglavnih slušalica (head phones) na nedefiniranoj pozadini. Pozadina se djelomično pojavljuje i u prvom planu, a onda se, opet, gotovo hiperrealistički ističu najznačajnije točke slušalica. Takvim je načinom slikanja postignut 3D efekt i jedna mistična atmosfera koja okružuje slušalice.

- Eni Šuperina pobrinula se da ton približi slikama neobičnih slušalica u prvom planu. Želeći čuti vidljivo, ozvučiti sliku, slikarica iskonskom svojom potrebom sjedinjenja osjeta nudi slike zvukova. Slike koje nastaju slojevito poput osluškivanja dalekih zvukova koji tek na tren postaju potpuni u proplamsaju enormna kolorističkog naboja koji poništava u kolosalnom susretu različitih, ali konsonantnih kontraste toplih i hladnih. Paleta ispranih akrila koja negacijom duktusa obojene plohe ususret akvarelu naprotiv pojačava kvalitetu boje, istaknuo je povjesničar umjetnosti Theodor de Canziani.

Naglasak svoje edukacije mozaicista, rekao je Theodor de Canziani, autorica ostvaruje pak nizanjem oslikanih monokromnih ornamenata šablonama od kojih jedna autorska pobuđuje motivski okvir malim rasplesanim siluetama ljudskih figura. Pokret, dinamika i ritmičnost tih motiva priziva stare šablone zidnih dekoracija i iznjedrena dječja sjećanja tihog interijera i bučne dječje ponutrice pune kontrastnih glasova, pjesama, igara, ritmova razigrane dječje duše. U tom moru udaljenih intima u prvom planu dominiraju poput hologramskog negativa stvarne, a tako zastrašujuće tajanstvene slušalice koje nijemo stoje izvan duhovog okružja s dominantom emotivnog prostora.

Šuperina, rodom iz Semića kod Lupoglava, svoje umjetničko obrazovanje započela je u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Završila je trogodišnji studij profesionalnih mozaicista u Spilimbergu, u Italiji. Trenutačno pohađa zadnju, diplomsku, godinu na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Tijekom akademskog obrazovanja stekla je dodatno iskustvo kao što je slikarstvo, kiparstvo, scenografija, dizajn. Uz slikarsko stvaralaštvo njezin se interes očituje i pohađanjem raznih međunarodnih kongresa za restauraciju i konzervaciju mozaika i drugih umjetnina, koji su se održali u Palermu i Veneciji.

Izložbu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" i Zavičajnog muzeja, otvorio je voditelj muzeja Saša Nikolić. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter