Buzet: Slike idilične plemenitosti Istre

Zlatko Sirotić i Saša Nikolić na otvaranju izložbe
Zlatko Sirotić i Saša Nikolić na otvaranju izložbe

U drevnoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, otvorena je samostalna izložba recentnih radova akademskog slikara iz Zagreba Zlatka Sirotića.

Hrvatski slikar buzetsko-podravskih korijena, grafičar i ilustrator, brojnim samostalnim izložbama potvrdio je svoju slikarsku osebujnost, a u njegovu se djelu ona prepoznavala kroz vješto i kultivirano umijeće velike slikarske tradicije. Izgrađivao je i izgradio vlastitu poetiku na klasičnim slikarskim premisama i profinjenom akademizmu.

- Ova se Sirotićeva značajka prepoznaje i u tematskim cjelinama koje je istraživao u većim ili manjim serijama, zatvarajući ih u cikluse i ustrajavajući u njihovoj dosljednoj realizaciji. Od brojnih ciklusa koje je stvorio, primjerice povijesnih bitaka ili tema sv. Jurja, na buzetskoj izložbi predstavljeni su srednjoistarski stari biseri - gradići, konji i istarski volovi - boškarini, istaknuo je voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

O stvaralaštvu Zlatka Sirotića, pisala su i promišljala mnoga eminentna imena hrvatske likovne kritike, a Nikolić je na otvaranju izložbe istaknuo dvojicu. Da je trajno zaokupljen Istrom, njenim krajolikom, njenim neobičnim gradovima i gradićima koji su stoljećima formirali svoju arhitekturu tako snažno vezanu za ovo specifično podneblje, utvrdio je Milan Bešlić opisujući Sirotićeve slike kao poetske i imaginativne.

S druge, pak, strane pišući o konjima u Sirotićevu slikarstvu, Darko Glavan zaključio je kako su njegovi radovi "oblikovani u skladu s već odavno usvojenom fa presto tehnikom i osebujnim kolorističkim i grafičkim temperamentom". Pomalo paradoksalno, njegov se figurativni pristup slikarstvu u podjednakoj mjeri osniva na tradiciji kao i na prihvaćanju izazova suvremenosti, te se radi o nepobitnom i neskrivenom poštivatelju tradicije, ali sa sposobnošću da drevni slikarski metier usuglasi sa suvremenim ukusom i senzibilitetom.

- Ove se konstatacije u mnogome odnose i na Sirotićeve boškarine, koji se na ovoj izložbi osim na djelima tzv. galerijskog formata mogu naći i u krokijima i studijama i koji ukazuju na postupnost i sustavnost Sirotićevih slikogradbenih postupaka bez obzira na završni dojam dinamike i lakoće, istaknuo je Nikolić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter