Buzet se u nedjelju vratio sto godina u prošlost


Subotina po starinski, po mnogima najljepša fešta u Istri, privukla je gotovo desetak tisuća posjetitelja koji su uživali u ugođaju tradicijskog sajma s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Jedanaestu godinu za redom dočarala je raskošan doživljaj buzetske prošlosti i pokazala kako su živjeli, trgovali, veselili se i zabavljali stari Buzećani. U drevnom Pinguentumu, od podneva do u noć odzvanjala je starinska muzika, prodavali su se domaći proizvodi i prezentirali stari zanati.

- Jaz peren mudante kako je prala moja nona, u lušiji , pojašnjavala je Vilma Jeletić iz Pigini oduševljenim turistima iz Engleske, Italije, Njemačke pa i dalekog Japana. Teško da su je išta razumjeli, ali prizor pralje koja je baš kao i nekada bijelu robu prala u smjesi pripremljenoj od pepela i vode, sa sapunom od svinjske masti, toliko je oduševio Engleze da su samo ponavljali; amazing, amazing.

Prvi su put u životu imali priliku vidjeti i pištrin za trkin, ručni mlin za kukuruz, star gotovo 200 godina. Kod kovača Tihomira Želimorskog iz koprivničke udruge "Stari zanati" kupovali su potkovice s imenom za sreću. Čak je i susret sa damama i kavalirima, mlinarima, skledarima, škovacinima, đelatajima, ladrima, vunaricama, jajaricama, kročerošon i pompjerima za njih bio - prava povijesna egzotika.

Na katu Malih vrata svečano je otvorena novopostavljena muzejska zbirka "Oružarnica" u kojoj je svoje mjesto našao dio ostavštine Mira Blažinčića. Ili kako bi Buzećani rekli "Z bojžon milosti šindaka ud buzetskiga komuna Valtera Flegeta J'ričkiniga i u ime rišpetiviga Konšilia ud Subotine pu starinski, u prva nedeja, pu Mali Sveti Mariji, u Storen grode utpret je depožito ud stare arme i municijona katere je zbrau pukojni Miro Blažinčić. Depožito je dug tri koraka i dve kvarte, a širok dva koraka i tri kvarte. Ima dva mikina uknića i dvoja vrata , ena lesena i ena ud železa."

Revitalizirani "samanj", nekoć središnja buzetska fešta koja se održavala uoči berbe grožđa, od subote prije Male Gospe do sljedeće subote, obogaćen je i mnoštvom drugih sadržaja, glazbenih i zabavnih, izložbama, koncertima, predstavama pučkog teatra, cirkuskim predstavama, folklornim sadržajima, starinskim plesovima, uličnim zabavljačima koji su drevni Pinguentum pretvorili u veliku pozornicu na otvorenom.

Kotačić vremeplova Buzećani su uključili točno u podne podizanjem zastave na Velim vratima i mimohodom Sokolske limene glazbe. Svoja vrata širom su otvorili prostori Zavičajnog muzeja te dislocirane etno radionice, pekara, češljara i kovačnica. Na Placu iza župne crkve predstavljene su "Stare užance", u Đardinu su se igrale "Igre ud enbot".

U Zavičajnom muzeju otvorena je izložba "A njihova glazba u vremenu traje..." Svaki puni sat na svim trgovima istodobno su se odvijali različiti programi, od akrobacije na svili do končertina od starinske mužike. Buzetski pučki teatar izveo je predstavu "Ni voda ni uganj, nič nas ne gambjua", a prvi puta nastupili su mužikanti iz Boršča i članovi KD-a Šavrini in Šavrinke iz susjedne Slovenije.

Brojni volonteri i žitelji starogradske jezgre, na poziv organizatora tradicijske manifestacije, Grada Buzeta, Pučkog učilišta i Turističke zajednice, uključili su se u veliku povijesnu predstavu na otvorenom. Na svakom kantuniću, uz svaku oštariju, svirao je po jedan sastav gunjaca i starinskih orkeštrina, pjevali su kantaduri, a svi su oni zajedno nastupili i na tradicionalnom "Končertinu" na Veloj šterni. (Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO; Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter