Buzet: Rozga miješala 2013 jaja u fritadi s tartufima


Početak sezone tartufa, koja službeno starta sredinom rujna, u Buzetu su slaveći pučku feštu Subotinu obilježili pripremom milenijske fritade od 2013 jaja i oko 10 kilograma tartufa u divovskoj tavi težoj od tone.

Buzećani su prvu fritadu pripremili prije petnaest godina kada je Buzet ujedno i proglašen prvim hrvatskim gradom tartufa, svake godine dodavali su joj jaje više i eto od početnih 1999, u jubilarnoj godini stigli do brojke od čak 2013 jaja.

- Odlična je, prokomentirala je popularna Jelena Rozga koja zadnje vrijem žari i pali hrvatskom estradom. Uoči svog nastupa na Noći od Subotine Jelena nije odoljela pozivu domaćina da se i sama prvi puta okuša u pripremi ove gastronomske poslastice jer tartufe, koji su postali svjetski brend, kako je rekla, jednostavno obožava!

Uz kuharski tim Zigante tartufa predvođen Damirom Modrušanom, fritadu je i ovog puta pripremala estradno-politička ekipa. Tartufe su marljivo ribali Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante, gradonačelnik Siniša Žulić, a uz Rozgu i Gabrijelu Galant Jelenić iz grupe Nola jaja je miješao i Dražen Turina Šajeta, koji je zajedno s Buzećankom Nikolinom Končarević vodio ovaj dio programa subotnje noći.

Ispada da je u slavnu buzetsku fritadu u proteklo desetljeće i pol otkako se priprema, umočila prste gotovo cijela hrvatska estrada.

Brojni domaći, ali i inozemni gosti nisu propustili povoljnu priliku za degustaciju afrodizijačke gljive. Pripremljeno je oko tisuću porcija, a svaka se prodavala po 40 kuna. Uoči početka sezone tartufa sve je ipak najviše zanimala maloprodajna cijena, no Zigante nam je rekao da ona još nije formirana. Za očekivati je da će se, kao i lani, na početku otprilike kretati između četiri i pet tisuća kuna, koliko će trebati izdvojiti za kilogram tartufa prve klase. Poznati tartufar nada se jednoj solidnoj tartufarskoj sezoni, prošla je jako podbacila pa bi red bio da ova bude bolja.

Subotnja tradicijska pučka fešta započela je u poslijepodnevnim satima kazališnom predstavom za djecu "Grašak na zrnu kraljevne", nastupom izvođača udruge Mali veliki mikrofon te dječjom radionicom Potraga za skrivenim blagom.

U večernjem zabavnom programu, na dvije pozornice, na Fontani i kod Narodnog doma, izmjenjivali su se Abba show, Jelena Rozga, BeBop sax quartet, Nola, mlade nade MIK-a, Jozefina i Trio Rio, a u  kasnim večernjim satima u tri seta Fontanu je obasjalo šarenilo boja Prolight laser showa, mreža laserskih zraka i 3D laser efekti.

- Iako je vani uvriježena praksa da svi veći događaji imaju lasere, Buzet je jedan od prvih hrvatskih gradova koji ih je uključio u svoju središnju gradsku svečanost, rekao nam je Hrvoje Šimić, vlasnik Prolighta. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter