Buzet: Referendum o kompostani održat će se 3.svibnja

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Buzećani će svoj stav o fermentacijskoj kompostani za proizvodnju organskog humusnog gnojiva moći pokazati na referendumu 3. svibnja. Na prijedlog gradonačelnik Siniše Žulića te osam vijećnika, gradsko vijeće raspisuje lokalni referendum radi izjašnjavanja građana o referendumskom pitanju "Jeste li za izgradnju kompostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2?". Za takvu odluku, na sinoćnjoj sjednici, glasalo je osam vijećnika vladajućeg IDS-a, pet vijećnika oporbenog bloka SDP-HNS bilo je suzdržano dok je nezavisni Zdravko Ćurić bio protiv.

Gradonačelnik Žulić istaknuo je da je potaknut zabrinutošću građana o navodnim štetnim utjecajima na čistoću zraka koje bi mogla imati potencijalna kompostana, Građanskoj inicijativi predložio formiranje radne skupine, koja bi bila zadužena za kontrolu utjecaja kompostane na kvalitetu života no odbili su sudjelovati u njoj te je zbog nepomirljivosti stavova, predložio Vijeću da građani na referendumu izraze svoj stav smatraju li izgradnju kompostane štetnom za Buzet.

Vedran Majcan je prenoseći stav Kluba vijećnika SDP-HNS rekao da su oni načelno za referendum no da ga građani niti predlažu niti su za tu namjenu prikupili potpise. Predložio je stoga da se sredstva umjesto u referendum ulože u stručnu studiju i otklone sve dubioze, na što je Žulić primijetio da je i Majcan bio među onim vijećnicima koji su potpisom podržali prijedlog za sazivanje sjednice o raspisivanju referenduma.

Danijel Gržinić s liste SDP-HNS istaknuo je da referendum nije idealno rješenje, da ljudi koji žive u okolnim mjestima odlučuju o izgradnji kompostane u Buzetu. Nezavisni vijećnik Ćurić predložio je da se održi sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se u nazočnosti predstavnika investitora i Građanske inicijative raspravljalo o tome hoće li kompostana utjecati na kvalitetu života ili neće.

HNS-ovac Vlatko Mrvoš podsjetio je da se sedamdesetih godina prošlog stoljeća Drvoplast gradio na 250 metara, a Cimos na 600 metara od centra Buzeta dok je Mala Huba na 1.200 metara od centra. - Pitam se što bi sa tim tvornicama bilo da se o njima raspravljalo na ovakav način kao o kompostani. Insinuacijama smrdi ili ne smrdi nema mjesta. Mi smo tu da kažemo "da" razvoju grada u skladu sa zakonskim odredbama. Nekada je u Maloj Hubi bili stočna farma i nitko se nije bunio, a sada smo postali gospoda, komentirao je Mrvoš. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE

 


Podijeli: Facebook Twiter