Buzet: Radovi u starom gradu dobro napreduju

Neovisno o učestaloj kiši, radovi dobro napreduju (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Neovisno o učestaloj kiši, radovi dobro napreduju (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Neovisno o učestaloj kiši, izgradnja i rekonstrukcija dijela vodovodne mreže i javne odvodnje u starogradskoj jezgri Buzeta, na dionici Vela vrata - Titov trg, uključujući manju ulicu iza Palače Verzi, odvija se dobrom dinamikom, zadovoljni su u buzetskoj Park odvodnji.

- U sklopu izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture starogradske jezgre; vodovodne mreže, javne odvodnje i elektro instalacija, do sada su izvršeni iskopi i položeni novi cjevovodi u trupu Šetališta Vladimira Gortana, odnosno na Loparu. Potrebno je izvesti kućne priključke, te započeti sa kamenim popločenjem šetališta. Slijedeći tjedan očekujemo nastavak iskopa prema Ulici Petra Flega, početak izvođenja kućnih priključaka na Loparu, te pripremu podloge za kameno popločenje, izjavila je direktorica Park odvodnje Ervina Kisiček.

Kamen umjesto asfalta

Investicija koja, uključujući građevinski dio i nadzor, doseže iznos od 3,1 milijun kuna s PDV-om, obuhvaća rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže te sustava javne odvodnje u ukupnoj dužini od oko 250 metara s popločavanjem ulica kamenim pločama. Popločat će se čitava dionica od Velih vrata sve do Titovog trga, od oko 1.500 četvornih metara površine, što znači da će Ulica Petra Flega te šetališta Vladimira Gortana i Milana Sirotića umjesto dosadašnjeg asfalta zamijeniti kameno popločenje. Uz javnu odvodnju i vodovodnu mrežu ide rekonstrukcija elektromreže.

Riječ je o šestoj fazi rekonstrukcije i izgradnje dijela vodovodne mreže i javne odvodnje koju u starogradskoj jezgri provodi gradska firma Park odvodnja, a njome je obuhvaćen predio kojeg nazivaju i žilom kucavicom starog grada s obzirom su tamo smješteni ugostiteljski i turistički objekti kao i sjedište Turističke zajednice.

Radovi su započeli 25. siječnja, a rok izvođenja devedeset kalendarskih dana pa se s obzirom na zadovoljavajuću dinamiku očekuje da će se ispuniti obećanje investitora da će biti zgotovljeni do tradicionalnog prvosvibanjskog piknika pod Baštionom. Izvođač je Ekspert gradnja iz Buzeta. Stručni nadzor provodi Istra inženjering iz Poreča, a s obzirom se radi o kulturnom dobru, radovi se izvode uz stalni arheološki nadzor Narodnog muzeja Labin i koordinaciju Konzervatorskog odjela Pula.

Posebna regulacija prometa

Zbog ove je investicije u starom gradu Buzetu na snazi posebna regulacija prometa. Puna tri mjeseca, od Velih vrata do Titovog trga u cijelosti je zatvoren promet. Umjesto kružno i jednosmjerno, promet se regulira semaforima dvosmjerno na dionici od Velih vrata do Pjacaleta. U ulicama kojima se odvija dvosmjerni promet zabranjeno je parkiranje - riječ je o Trgu Josipa Fabijančića i ulicama Joakima Rakovca i Matka Trinajstića. U ostalim ulicama parkiranje je dozvoljeno samo stanarima s povlaštenom parkirnom karticom. Ostali se mogu parkirati na besplatnom parkiralištu kod mjesnog groblja.

- Zahvalni smo građanima na strpljenju i razumijevanju s obzirom na otežane uvjete života i rada unutar cijele starogradske jezgre. Zbog izrazito kompleksne investicije takav je režim prometa bio jedini način da se ona izvede, izjavila Kisiček. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter