Buzet: Prvi kulturno-povijesni vodic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka zajednica Buzeta objavila je prvi kulturnopovijesni vodic Buzeta kojim je obuhvatila i Roc, Hum, Vrh i Sovinjak. Vodic sadrži povijesni pregled i ukazuje na znamenitosti buzetskog podrucja, od drevnog glagoljaškog središta Roca do tisucljetnog kaštela Pietrapilosa i novog autohtonog suvenira, srebrne replike buzetske naušnice koja datira iz 7. i 8. stoljeca.

- U cijelom spektru turisticke ponude Buzeštine kroz gourmet, vinske ceste, ceste maslinovog ulja, tartufe, outdoor sportove kao što su slobodno letenje, penjanje, pješacke i biciklisticke staze, kulturna ponuda zauzima vrlo znacajno mjesto. Do sada smo je predstavili na internetskoj stranici TZ-a te u vodicu "Stazom divova", ali baš stoga što je kulturni turizam znacajan za ovo podrucje, posebno zbog glagoljice i freski u crkvicama, odlucili smo krenuti u izradu kulturno-povijesnog vodica, kaže direktorica TZ-a Nada Prodan Mrakovic.

Tekst o Aleji glagoljaša, nastaloj 1970-tih, potpisuje književnik Miroslav Sincic. Objavljen je i plan aleje s popisom obilježja, kao i plan starog grada Buzeta, Huma i Roca. Dizajn i graficku pripremu vodica potpisuje mlada dizajnerica Martina Sirotic. Tiskan je u nakladi od 20.000 primjeraka na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemackom jeziku.

U buzetskom TZ-u planiraju nastaviti ovakav trend predstavljanja turistickih segmenatae: uslijedit ce vodic outdoor sportova, kao i eno-gastro vodic.


Podijeli: Facebook Twiter