Buzet: Proračun mršaviji za 2,6 milijuna kuna

Buzetsko vijeće uputilo prijedlog proračuna na javnu raspravu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzetsko vijeće uputilo prijedlog proračuna na javnu raspravu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prvo čitanje prijedloga gradskog proračuna za 2014. godinu, usklađenog s prijedlogom izmjena Zakona o brdsko-planinskim područjima i prijedlogom Zakona o izvršavanju državnog proračuna, odrađeno je na sinoćnjem zasjedanju buzetskog Gradskog vijeća. Vijećnici su utvrdili prijedlog proračuna te ga uputili na javnu raspravu koja traje od 21. studenog do 5. prosinca. Zainteresirani mogu svoje prijedloge i primjedbe dostaviti resornom gradskom odjelu.

Prema odluci o razvrstavanju jedinica lokalne samouprave prema stupnju razvijenosti, Buzet ima indeks razvijenosti 117,21 te ima pravo na tekuću pomoć iz državnog proračuna u visini od 60 posto poreza na dobit koji se ostvari na buzetskom području. To znači da je planirana tekuća pomoć iz državnog proračuna umanjena za 2,6 milijuna kuna pa gradski proračun za iduću godinu iznosi 37,2 milijuna kuna, odnosno za 10,29 posto manje nego u odnosu na ovu godinu. Od toga se 10,4 milijuna kuna odnosni na dodatni prihod po osnovi statusa brdsko-planinskog područja, pojasnila je pročelnica Odjela za financije i gospodarstvo Ornela Rumen.

Predlaže se ulaganje sredstava u komunalno uređenje poduzetničke zone Mala Huba u narednom trogodišnjem razdoblju, nastavak izgradnje kanalizacije zajedničkim sufinanciranjem s Hrvatskim vodama i prijenosom neutrošenih sredstava iz ove godine, nastavak sanacije odlagališta Griža rekonstrukcijom pristupne prometnice. Predlaže se i završetak provedbe projekta iz pretpristupnih fondova te početak realizacije novih, kao i nastavak brige za socijalno ugrožene kategorije građana.

U strukturi ukupnih prihoda, prihodi od poreza čine najznačajniju skupinu, a najveći udio ima porez na dohodak. Kod pomoći iz proračuna i subjekata unutar države, najznačajniji prihod je tekuća pomoć iz državnog proračuna po osnovi povrata porez na dobit, a koja se planira u visini od 3,9 milijuna kuna. U idućoj godini planira se kapitalna potpora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti u iznosu od dva milijuna kuna odnosno 80 posto ukupne vrijednosti investicije za rekonstrukciju pristupne prometnice do odlagališta Griža. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter