Buzet: Pronašao protupješadijske mine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prilikom čišćenja zemljane površine, građani su u blizini vijadukta Sveti Ivan kod Buzeta pronašli sumnjive predmete nalik na eksplozivne naprave, u subotu oko 11.50 sati.

O pronalasku su izvijestili policiju te su odmah obaviješteni djelatnici Protueksplozijskog odjela PU istarske, koji su pregledali mjesto događaja i utvrdili da se radi o dvije protupješadijske mine bez upaljača te su ih preuzeli radi uništenja.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju. Valja obratiti pažnju da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva, najbolje je obavijestiti policiju, bez ih dirati ili donositi u policijsku postaju, radi mogućnosti aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja. Policija će na teren poslati stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti. Također podsjećamo građane, koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter