Više od sedamdeset izlagača tipičnih istarskih proizvoda, te rekordni broj od sedam firmi koje se bave otkupom i preradom tartufa, sudjelovat će na 14. izdanju Vikend festivala istarskog tartufa u velikom šatoru u Mašimovoj škuji, najvećem do sada s obzirom će se prostirati na devetsto četvornih metara površine. Tartuf kao zvijezdu sajma dostojno će pratiti šarolika ponuda domaćih proizvoda malih proizvođača, poput pršuta, sira, maslinovog ulja, vina, rakija, lavande, meda, marmelade. Festivalom istarskih tartufa završavaju se bogata sajamska događanja u zoni tartufa.
- Osim promocije Buzeta kao grada tartufa dajemo priliku malim proizvođačima i promoviramo lokalne autohtone proizvode, istaknuo je na konferenciji za novinare buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.
Vikend afrodizijačke gljive u subotu u 10 sati već tradicionalno započinje mini pustolovnom utrkom Lov na tartuf, kombinacijom orijentacijskog trčanja, MTB-a i lova na blago. Utrka je vremenski limitirana na sedam sati, održava se na širem području Buzeta, discipline su treking i MTB uz dodatak orijentacije, raznih zadataka, iznenađenja i ostalih komplikacija. Natjecatelji uz standardnu trebaju imati i tartufarsku opremu, psa u bilo kojem obliku, može i plišanog, te lopaticu.
- Kroz šest godina njena održavanja ova utrka se profilirala kao vrlo kvalitetna s obzirom je buzetsko područje jako zahvalno za takve aktivnosti. Očekujemo sedamdesetak dvočlanih timova iz Hrvatske i Slovenije, istaknuo je Alen Paliska iz SRK Alba.
Sajam je u subotu i nedjelju, najavila je Mila Nežić iz Turističke zajednice Buzeta, otvoren od 11 do 19 sati, uz izložbu, prodaju i degustaciju tartufa i domaćih proizvoda. U subotu u 11 sati je službeno otvaranje, a u 14 sati započinje međunarodna smotra i revija pasa.
Smotra će se ocjenjivati po FCI pravilima pa mogu pristupiti samo psi s rodovnicama, dok reviji mogu prisustvovati svi psi, i oni bez rodovnice, bez obzira na njihovu namjenu. Upravo ova izložba pasa tartufara i onih koji nemaju rodovnicu buzetsku smotru čini jedinstvenom u hrvatskim okvirima, naglasio je predstavnik Kinološke udruge Buzet Predrag Demirović.
Dodao je da je Buzet s ovom manifestacijom koja se u sklopu sajma održava trinaesti put, već odavno na karti Hrvatskog kinološkog saveza te da su smotrom i revijom pokrili sve ono što ima "rep i četiri noge".
U subotu i nedjelju od 12 do 15 sati je Buzet na pjatu - predstavljanje buzetskih ugostitelja; u subotu konobe Most, u nedjelju hotela Fontana. Od 13 do 17 sati je radionica izrade domaće tjestenine, a od 15 do 18 sati mala škola kuhanja s profesionalnim kuharom, u subotu promocija Zigante restorana, a u nedjelju restorana hotela Vela Vrata.
Predviđen je još i kutak za djecu, kulturni program, nastup tradicijskih svirača gunjca, bogata ugostiteljska ponuda. Organizator je Turistička zajednica Buzeta, suorganizator i pokrovitelj Grad Buzet, suorganizatori SRK Alba, Kinološka udruga Buzet, gradski komunalac Park, a među sponzorima su i županijski i hrvatski TZ te županijski Odjel za poljoprivredu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)