Buzet: Predstavljeni kalendar i CD "XIIxII 2016. Bella ciao”

Izložba fotografija u galeriji Narodnog doma
Izložba fotografija u galeriji Narodnog doma

Deveto izdanje županijskog projekta, kalendara i CD-a "XIIxII Bella ciao", predstavljeno je u subotu navečer u stoljetnom buzetskome Narodnom domu.

Kalendar i CD za 2016. godinu koji ovoga puta za temu imaju antifašizam, te se u čast antifašizmu i zovu "Bella ciao", promoviraju mlade umjetnike, i općenito glazbenu i likovnu kulturu Istre, jer su ujedno protokolarni poklon Istarske županije. Pored toga, sva djela bilo da se radi o CD-u ili fotografijama, ostaju u Muzeju suvremene umjetnosti i na HRT-u Radio Puli, pa i na taj način doprinose širenju kulture, zavičajnosti i temeljnih vrijednosti i ideja, a u ovom slučaju to je antifašizam, istaknuo je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Kalendar za 2016. godinu krasi dvanaest fotografija mladih autora, nastalih pod mentorstvom izbornika likovnog dijela projekta Denisa Sardoza.

- Zadatak je bio posebno izazovan stoga što ove godine obilježavamo 70. godišnjicu od završetka Drugog svjetskog rata, a autori su mahom vrlo mladi ljudi, većinom rođeni čak nakon Domovinskog rata, i nije bilo lako približiti im priču o Drugom svjetskom ratu čija je jeka sve tiša. No od početnog straha na moguću reakciju mladih umjetnika i dizajnera, vrlo sam brzo shvatio da su zagrizli i da su se dali u jedan vrlo intenzivan istraživački rad koji je rezultirao s dvanaest sjajnih autorskih radova, od dokumentarističkog do gotovo konceptualnog pristupa. Finalni proizvod, kalendar za 2016. godinu, kroz medij - tehniku fotografije i kolaža - sastoji se od 12 vrijednih svjedočanstava i tragova vremena začinjenih snažnim autorskim pečatom, istaknuo je Sadroz.

Predstavljajući CD s trinaest skladbi, ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić istaknula je da je istražujući raznolikosti glazbene Istre, od ruralnog do urbanog, od amaterizma do profesionalizma, od akustičnog do električnog, od instrumentalnog do vokalnog, izbornik glazbenog dijela projekta Edi Cukerić krenuo na put koji trajao punih pet mjeseci.

- Svaki od stotinjak izvođača, koliko ih je sudjelovalo pri izradi ovog CD-a, maksimalno se angažirao te je svojim specifičnim izričajem oplemenio i potpomogao projekt, trudeći se da u najboljem svjetlu predstavi ono za što se Istra zalaže, a to je antifašizam, kroz nekoliko glazbenih izričaja od tradicionalnih do modernih, rekla je Vinkerlić te, citirajući Cukerića, zaključila: "Autori i izvođači, a time i album, imaju gestu, stav i kulturu sjećanja pa se nadam da će ovi snimci i aranžmani te entuzijazam koji iz njih izvire ostati zabilježeni kao dokument vremena te da će predstavljati mali doprinos obilježavanju 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata."

- Ako znamo da je antifašizam jedna od naših temeljnih vrijednosti i da je NOB najsvjetliji dio novije istarske povijesti onda ove godine nije bilo teško odabrati temu projekta "XIIxII". Ove godine slavimo 70. godina završetka Drugog svjetskog rata i baš ove godine je ova tema izuzetno aktualna u Hrvatskoj i Europi, rekao je župan Valter Flego.

Za doprinos projektu "XIIxII" župan je poklonio laptop mješovitom pjevačkom zboru Roženice Pazin i Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula. U glazbenom dijelu programa uz Roženice nastupili su tradicijski pjevači Noel Šuran i Zoran Karlić. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter