Buzet: Predstavljena "Nevidljiva tipografija"

Frane Paro (G: ČALIĆ ŠVERKO)
Frane Paro (G: ČALIĆ ŠVERKO)

"Knjiga 'Nevidljiva tipografija' akademskog slikara grafičara Frane Para mnogostruko je vidljivo, povijesno i svevremensko, ljepotno i trajno uporišno - suvremeno divot-izdanje hrvatske kulture i znanosti, u najzahtjevnijem vrhu umjetničke, strukovne i knjižne izvedbe", nadahnute su riječi kojima je suradnica na ovom kapitalnom projektu dr. sc. Božica Pažur uvela u istarsku premijeru jedne od najljepših hrvatskih knjiga. U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige djelo su predstavili Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" i Katedra Čakavskog sabora Roč, (ujedno izdavač knjige) u Narodnom domu u Buzetu.

"Nevidljiva tipografija" kapitalno je knjižno djelo hrvatske kulture s područja pismenosti i knjigotiskarstva, ujedno i sveučilišni udžbenik, prvo takve vrste u nas. Pažur je naglasila da hrvatskoglagoljski prvotisak nastaje 1483. godine - samo 14 godina nakon utemeljenja prve tiskare u Veneciji te 28 godina nakon Gutenbergove Biblije.

- "Nevidljiva tipografija" kao dio multidisciplinarnog projekta istraživanja hrvatske glagoljske tiskarske baštine - ujedno i prvog sveobuhvatnog kulturnoznanstvenog projekta od nacionalnog značaja u području glagoljske tipografije, uspjela je realizirati osnovni cilj; naglasiti i vrednovati sudioništvo Hrvata u stvaranju temelja svjetske povijesti tiskarstva, zaključila je Pažur.

Vladimir Pernić, predsjednik ročke Katedre Čakavskog sabora, podsjetio je da je "Nevidljiva tipografija" dio šireg istraživačkog projekta koji je Katedra pokrenula 2000. godine izradom replike Gutenbergova knjigotiskarskog tijeska, i to prema nacrtima Frane Para.

Knjiga je objavljena početkom godine u izdanju ročke Katedre, a njen autor prof. Frane Paro ujedno je i urednik knjige te autor crteža, grafičkog oblikovanja i likovnog rješenja korica. Prijelom i računalnu obradu likovnih priloga potpisuje Krešimir Ivanček - Studio Colorsoft iz Bjelovara, a tisak i uvez djelo je tiskare Zrinski iz Čakovca. Knjiga je objavljena uz potporu Zaklade Adris, a tisak su omogućili i Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, Zaklada HAZU-a, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu te Grad Buzet. Na natječaju "Hrvatska lijepa knjiga" odabrana je u fond koji je nedavno predstavljao Hrvatsku na izložbi "Book Art International" u Frankfurtu, a predstavljat će je i na izložbi "Best Designed Books All Over The World", u ožujku iduće godine u Leipzigu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter