Buzet: Predana peticija za smanjenje broja divljači

Predana peticija za smanjenje divljači
Predana peticija za smanjenje divljači

Peticija kojom se traži smanjenje brojnog stanja pojedinih vrsta divljači, divljih svinja i srna, uručena je zamjenici ministra poljoprivrede, Snježani Španjol na tribini održanoj u Buzetu.

Potpisivanje peticije pokrenula je Građanska inicijativa u suradnji s jednom od buzetskih koalicija političkih stranaka. Peticija je potkrjepljenja mišljenjem Lovačkog društva "Mirna" Buzet koji predlaže da štete od divljači na poljoprivrednim kulturama plaća Država, da se omogući lov i unutar 200 metara od naselja, da se omogući noćni lov s noćnim ciljnicima i reflektorima te da se zakonski omogući veći odstrel od onog propisanog lovno gospodarskom osnovom, bez posebnog zahtjeva, sve dok se divljač koja pravi štetu ne svede na podnošljiv broj.

Smanjenje broja pojedinih vrsta divljači na lovnom području Buzeštine traži se zbog povećanih šteta na usjevima i ugrožavanja sigurnosti u prometu. Peticiju je potpisalo 250 mještana buzetskog područja, a da je problem šteta od divljih svinja na sjeveru Istre doista jako izražen pokazala je i usijana atmosfera u vijećnici Narodnog doma tijekom tribine na kojoj je osim o štetama od divljih svinja bilo govora i o Pravilniku o dopunskim djelatnostima na OPG-ima, odnosno o prodaji na kućnom pragu.

U zadnjih nekoliko godina, navodi se u peticiji, divlje svinje i srne čine ogromnu štetu na poljoprivrednim usjevima, vinogradima, maslinicima u tolikoj mjeri da su poljoprivrednici dovedeni u tešku financijsku situaciju koju ne mogu pokriti niti odštete lovačkih društva niti iz polica osiguranja. U pitanje je dovedena njihova životna egzistencija.

Tako veliki broj divljači dovodi u pitanje i sigurnost kretanja na prometnicima. Učestale su prometne nesreće zbog noćne migracije divljači preko raznih glavnih i sporednih prometnica. Problem je nerješiv unutar lokalnih lovačkih društava zbog ograničenja odstrelnih kvota i vremena dozvoljenog lova.

U zadnje dvije lovne godine, usprkos svim mjerama koje lovci poduzimaju, od hajki, zasijavanja površina, postavljanja hranilica, do podjele repelenta, prijavljeno je čak 180 šteta od divljači. LD "Mirna" pristupilo je stoga izradi nove lovno gospodarske osnove te je povećana odstrelna kvota za divlju svinju s 30 na 60 grla, za srnu običnu s 58 na 78 grla te za jelena običnog s 3 na pet grla, a LD je zatražio i dobio povećanje odstrela od 30 posto što je i realizirano.

Ministarstvo poljoprivrede, rekla je na tribini Španjol, već je poduzelo prve korake, promijenilo je pravilnik te umjesto dosadašnjih 30 omogućilo 50 posto veći odstrel izdavanjem dodatnih markica.

- Moguće je propisati i dodatne mjere no za to trebaju postojati dokazi o njihovoj opravdanosti, rekla je Španjol. Pojedini poljoprivrednici ne prijavljuju štete, moglo se čuti na tribini, no sve štete treba prijavljivati jer bez toga neće biti rješenja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter