Buzet: Povećanim odstrelom do reda u poljima

Štete od divljih svinja (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Štete od divljih svinja (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Što Grad Buzet radi u svezi velikih šteta koje poljoprivrednicima uzrokuje divljač, zanimalo je vijećnike oporbenog koalicijskog bloka SDP-HNS koji su na posljednjem aktualnom satu pismeno podstavili desetak pitanja.

Gradonačelnik Siniša Žulić uzvratio je da su resornom županijskom odjelu uputili zahtjev i zatražili da im se pomogne da se, zajedno s Lovačkim savezom Istarske županije, kod Ministarstva poljoprivrede ishode povećane kvote za odstrel divljači.

- Iskazali smo spremnost da organiziramo i jedan skup na kojem bi vidjela iskustva susjednih zemalja. Slovenci primjerice imaju dobra iskustva upravo u pograničnim područjima gdje je problem posebno izražen. Resorno slovensko ministarstvo izišlo je mještanima u susret i dozvolilo lovcima povećan lov divljih svinja.

Kod nas takve dobre volje do sada nije bilo, no nadam se da će ministarstvo shvatiti kakvi su to problemi te će na jedan najefikasniji način, a to je povećan odstrel divljači, omogućiti da se ponovo uspostavi nekakav prirodan red, rekao je Žulić.

Odgovarajući na oporbena pitanja koliko ima zahtjeva za izmjenom prostornog plana Buzeta i kada se planira ići u izmjene, Žulić je odgovorio da je 145 zahtjeva koji se u pravilu odnose na proširenje građevinskog područja.

Smatra da prostorni plan nije kočnica razvoja jer Grad ima tek 27 posto izgrađenosti građevinskog zemljišta. Upozorio je i da kada se budu donosile izmjene prostornog plana, zakon ograničava mogućnost širenja građevinskih zona upravo zbog relativno male izgrađenosti.

- Poduzetnička zona Mala Huba definirana je u prostornom planu, ima i urbanistički plan uređenja i postoji mogućnost izgradnje u njoj, a Grad ima propisane i utvrđene uvjete po kojima se potencijalnim investitorima može ponuditi ulaganja u zonu.

U ovom trenutku većina investitora ima uvjete za gradnju, mogućnost priključenja na kanalizaciju, vodu i struju, ali za određene vrste djelatnosti, odgovorio je Žulić na pitanje koalicije SDP-HNS da li industrijska zona Mala Huba ima infrastrukturu koja bi potencijalnim investitorima omogućila priključenje na kanalizaciju, vodu struju i internet te ima li Grad propisane i utvrđene uvjete za ulaganja u zonu.

- Nama su se javili investitori koji bi gradili, ali po povoljnijim uvjetima od postojećih. Prilikom prodaje gradskog zemljišta moramo imati procjenu sudskog vještaka i u tom slučaju bi za njih cijena bila nepovoljnija.

Za iduću sjednicu imat ćemo plan razvoja poduzetničkih zona. Neovisno o tome, zainteresiranim investitorima izdat ćemo pismo da je Grad suglasan da krenu u proceduru prikupljanja svih uvjeta za realizaciju investicije te da im se, ovisno o veličini gradnje, broju zaposlenih, a kasnije i prema razvojnom planu, daju određene povlastice, rekao je Žulić.

Vijećnika Vlatka Mrvoša (lista SDP-HNS) zanimalo je i koliko je sredstava Grad povukao iz IPARD fonda. Žulić je uzvratio da Grad nije kandidirao projekte niti na jedan natječaj IPARD-a jer je to bilo nemoguće zbog neusklađenosti naziva vlasnika u gruntovnim knjigama.

- No nisam nezadovoljan, jer je Grad iz drugih izvora povukao više od 10 milijuna kuna za komunalnu infrastrukturu, rekao je Žulić.


Podijeli: Facebook Twiter