Buzet potaknuo tri milijuna kn novih investicija

U Buzetu je ove godine otvoreno 10 novih tvrtki
U Buzetu je ove godine otvoreno 10 novih tvrtki

- Grad Buzet je u ovoj godini podijelio rekordan 1,1 milijun kuna poticaja gospodarstvu i poljoprivredi. Najveći se dio, 665.856 kuna, odnosi na poticaje u konkurentnosti, pa je za stotinjak tvrtki u Buzetu subvencionirana nabava nove opreme kako bi bili još konkurentniji na tržištu. Time je, samo putem gradskih poticaja, potaknuto ukupno 3,2 milijuna kuna novih investicija, uglavnom u malo poduzetništvo, istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Siniša Žulić.

Nezaposlenost doslovno prepolovljena

Nastavkom mjera novog zapošljavanja i samozapošljavanja, u zadnje dvije godine otkako se ti poticaji intenzivnije koriste nego prethodnih godina, nezaposlenost je u Buzetu, rekao je Žulić, doslovno prepolovljena.

- Ove godine nastavili smo poticati otvaranje novih obrta, te je zahvaljujući i gradskim poticajima otvoreno deset novih tvrtki i obrta. Smatram da je to dobar način da se kroz konkretne programe poticanja ulaganja doprinese boljim ekonomskim rezultatima. To je jedini pravi put da jedinica lokalne samouprave pomogne gospodarstvu, rekao je Žulić. Gradskim mjerama novog zapošljavanja zaposleno je 27 radnika u 19 tvrtki, a samozapošljavanja još njih 14.

Među mjerama koje će utjecati na daljnji razvoj je i donošenje strategije razvoja Grada Buzeta koja bi trebala ovog tjedna biti usvojena na Gradskom vijeću i u čijoj su izradi, uz stručne izrađivače Instituta za međunarodne odnose iz Zagreba, sudjelovali predstavnici javnih ustanova, društvenih organizacija i privatnog sektora, odnosno gospodarstva. Sredinom siječanja uslijedit će javna rasprava o novom prostornom planu koji će, rekao je Žulić, također značajnije doprinijeti poticanju gospodarstva prvenstveno turističkog sektora.

Poticanje suradnje s poduzetnicima  

- Među različitim načinima poticanja i promocije, Grad Buzet se trudi i različitim konkretnim dijalogom i edukacijama poduzetništva razviti taj segment, te je stoga kandidirao projekt InCity - uspostava bipartitnog odnosa u socijalnom dijalogu između lokalne samouprave i poduzetnika Grada Buzeta, kojemu je prvenstveni cilj jačanje dijaloga između javne uprave i gospodarstva kao i aktivnije uključivanje gospodarstva u kreiranje programa i projekta, istaknuo je Žulić.

Projekt "InCity", rekla je njegova voditeljica Izidora Crnov, odobren je u sklopu natječaja Europskog socijalnog fonda, "Jačanje socijalnog dijaloga – faza II". Vrijednost mu je 559.760 kuna te je u stopostotnom iznosu financiran iz natječaja.

- Projektom se nastavlja poticanje suradnje s poduzetnicima, kako bi ih se što više uključilo u kreiranje poduzetničkih mjera, a u svrhu poticanja poduzetničkih aktivnosti i stvaranja Grada Buzeta mjestom s povoljnim poslovnim okruženjem. Planira se uspostaviti dvosmjerna komunikacija između Grada Buzeta i privatnog sektora, pozitivan stav prema rješavanju pitanja i podjele rizika, radi kreiranja i donošenja novih mjera za poticanje poduzetništva od kojih svi mogu imati neposredne ili posredne koristi, istaknula je Crnov. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter