Buzet: Poslovne žene lobiraju

Istarske poduzetnice u Buzetu (G. Č. Š.)
Istarske poduzetnice u Buzetu (G. Č. Š.)

Prvi hrvatski klub poslovnih žena BPW, dio međunarodne organizacije poslovnih žena i poduzetnica, osnovan prije dvanaest godina u Puli, nekoliko puta godišnje organizira poslovne susrete pod nazivom "Lobbying for shopping", a takav susret tijekom kojeg članice međusobno prezentiraju i prodaju svoje proizvode, održan je u tekstilnom pogonu Marytess u Buzetu. Cilj je, rekla je predsjednica udruge poslovnih žena Alida Perkov, promovirati proizvode obrta i tvrtki u vlasništvu žena poduzetnica.

Pulski BPW okuplja poslovne žene različitih profila i zanimanja, danas ima 146 članica, a susretu u Buzetu odazvalo se pedesetak članica i gošći. Svoje proizvode predstavile su proizvođačice tekstila, kozmetike, proizvoda od lavande, pršuta, sira, maslinovog ulja, suhomesnatih proizvoda, domaćih žestica, proizvoda na bazi tartufa… Prvi put susretu su se pridružile poduzetnice iz susjedne Slovenije, članice obrtničke komore Kopra gdje nema takve udruge pa su iskazale interes da po uzoru na iskustva istarskih poduzetnica i same pokušaju organizirati udrugu poslovnih žena.

Susret u pogonu tekstila jedan je u nizu onih koji se održavaju radi poslovnog lobiranja za proizvode poduzetnica, članica kluba, a posebice u poduzetništvu ciljanih skupina, poput tekstilne, koja je zapala u krizu.

- Doslovce se borimo za opstanak na tržištu, rekla je direktorica i vlasnica Marytessa Marija Ribarić.

U Buzetu danas rade dvije tekstilne firme, a u tekstilnoj industriji zaposleno je tek desetak posto djelatnika u odnosu na osamdesete godine prošlog stoljeća. Buzetski tekstilci u to su vrijeme tekstilnog booma većinom radili lohn poslove za Italiju, a sada se talijanski proizvođači sele na istok u potrazi za jeftinijom cijenom rada i radnom snagom.

Tijekom jednodnevnog druženja istarske poduzetnice obišle su Istarski vodovod gdje ih je pozdravio gradonačelnik Valter Flego, dok ih je u obilazak postrojenja Butoniga provela direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina sa suradnicima. Boravak u Buzetu bila je prilika da se upoznaju i sa ženskom "dominacijom": od četiriju gradskih ustanova u tri su ravnateljice žene, od četiri gradska odjela tri vode žene, žene su na čelu su Crvenog križa i Turističke zajednice, žena je i na čelu jednog od dva gradska trgovačka društva, a ravnateljice obje škole, osnovne i srednje - također su žene. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter