Buzet: Poduzetnicima olakšati pristup EU-fondovima

Edukacija za privatni sektor
Edukacija za privatni sektor

Šest dovršenih projekta vrijednih oko tri milijuna kuna i tri čija je kandidatura u tijeku rezultat su buzetskih iskustva s EU-fondovima. U Gradu Buzetu smatraju da je obveza javnog sektora pripremiti i privatni na predstojeće strukturne fondove pa su u sklopu obilježavanja Europskog tjedna organizirali stručnu petodnevnu edukaciju da bi poduzetnicima i obrtnicima olakšali pristup sredstvima iz EU-fondova.

Edukacija je besplatna, namijenjena je tvrtkama i obrtima, a provodi se s ciljem podizanja znanja o EU-fondovima u privatnom sektoru. Okupila je sedamnaest sudionika, a provodi ju certificirana regionalna trenerica za pripremu projekata Andrea Vugrinović iz Čakovca.

- Ovakva praksa nije uvriježena u Hrvatskoj da jedna jedinica lokalne samouprave organizira petodnevnu radionicu za poduzetnike i obrtnike koji tijekom edukacije prolaze cijeli projektni ciklus, kaže stručna suradnica za razvojne projekte Meri Vivoda.

Zadovoljni su i poduzetnici i obrtnici.

- Uključili smo se zbog novih spoznaja o EU-fondovima bez obzira na to što je Cimos velika firma i što je naš put do takvih natječaja malo teži, ali nova iskustva i saznanja s ovakvih radionica pomoći će nam da kao velike firme sudjelujemo na strukturnim fondovima EU-a ili kao partneri u nekom projektu s Gradom, Županijom ili na razini Hrvatske, izjavio je Robert Zornada iz P. P. C.-a Buzet.

- Cilj nam je jačanje konkurentnosti na tržištu, a s obzirom na to da do sada nismo sudjelovali u sličnim projektima za dobivanje sredstava iz EU-fondova, jako nas zanima radi uvođenja novih tehnologija u naše poslovanje, rekla je Katarina Grbac Paro iz Data biroa, firme za razvoj softvera. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter