Buzet: Podebljani prihodi od boravišne pristojbe

Nada Prodan Mraković i Siniša Žulić
Nada Prodan Mraković i Siniša Žulić

Turistička zajednica Buzeta lani je umjesto planiranih 716.000 kuna uprihodila 802.000 kuna. Najvećim su dijelom povećanju prihoda doprinijeli projekti kandidirani na natječaje hrvatskog i županijskog TZ-a, Istarske županije te Ministarstva turizma, od obilježavanja biciklističkih staza, virtualne šetnje, opreme za manifestacije, turističke signalizacije, Istra inspirita - Buzeta po starinski do opremanja stijena za slobodno penjanje, obrazložila je na sinoćnjoj skupštini TZ-a direktorica Nada Prodan Mraković.

Važan izvor prihoda su i proračunska sredstva Grada Buzeta, a shodno povećanju dolazaka i noćenja, rastu i prihodi od boravišne pristojbe koji su 13 posto veći u odnosu na plan i iznose 96.252 kune.

Lani je ostvareno 10.106 dolazaka, što je 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu, te 35.037 noćenja, odnosno 20 posto više. Po dolascima i noćenjima najbrojniji su domaći gosti, slijede Nijemci, Rumunji, Talijani, Austrijanci… U odnosu na 2012. znatno se povećao broj iznajmljivača tako da ih je krajem prošle godine evidentirano čak 80 s ukupno 126 smještajnih objekata i 692 ležaja.

Turistička članarina, rekla je Prodan Mraković, nije tako izdašna i ona pada, dijelom zbog krize, a dijelom zbog smanjenih koeficijenata za njeno plaćanje.

- Svi izvori prihoda omogućavaju kontinuitet razvoja četiri segmenta na koja smo fokusirani; kulturnog turizma s akcentom na glagoljici, srednjovjekovnim gradićima i freskama, eno i gastro s akcentom na tartufima i Buzet - outdoor sporta, a u zadnje vrijeme i vitality turizma, istaknula je Prodan Mraković.

Turistička zajednica, naglasio je predsjednik TZ-a, gradonačelnik Siniša Žulić, sudjelovala je i u planiranju te izvršenju dosta turističkih projekata koji su realizirani kroz gradski proračun i nisu prikazani kroz njen financijski plan.

- Uzme li se sektor turizma, lani smo iz raznih izvora uprihodili nešto manje od milijun kuna, a prema najavama projekata koje smo kandidirali početkom godine, taj bismo iznos ove godine trebali još i premašiti, rekao je Žulić.

Uoči prve sjednice skupštine TZ- a u novom sazivu, u hotelu Fontana održana je izborna skupština. U Turističko vijeće izabrani su: Nilda Marinac, Radmila Karlić, Marko Puh, Josip Ćurić, Irma Pernić, Mišel Sirotić, Nevija Merlić i Loredana Krbavčić. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter