Buzet: Počinje oktanski spektakl Xtreme sport fest

Promocija Xtreme sport festa na Fontani (arhiva/G. ČALIĆ ŠVERKO)
Promocija Xtreme sport festa na Fontani (arhiva/G. ČALIĆ ŠVERKO)

Xtreme sport fest, koji obuhvaća tri svibanjske utrke, počinje danas u Buzetu međunarodnom utrkom Enduro Buzet, na kojoj se očekuje nastup dvjestotinjak vozača iz desetak europskih zemalja.

Njome se službeno otvara i sezona lova na državni naslov u ovoj motociklističkoj disciplini, jer je to ujedno i prva ovogodišnja utrka za Prvenstvo Hrvatske. Organizator je tradicionalno, osmu godinu za redom, Enduro motocross klub Buzet, višestruki državni klupski prvak.

Vrhunski oktanski spektakl na dva kotača u gradu adrenalinskih sportova iznimno je ekstremnog i zahtjevnog itinerara te atraktivan za gledatelje. Jako je dobro prihvaćen kod mlađe populacije te gostiju iz susjednih zemalja, naročito Austrije, Italije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske pa čak i Engleske i Francuske.

Baza manifestacije je u naselju Most uz rijeku Mirnu, gdje je predviđen start te zabavni program uz enogastronomsku ponudu. U petak je tehnički prijem i verifikacija vozača, a subota i nedjelja rezervirani su za utrke.

Svoj je dolazak već prijavio Werner Muller, šesterostruki prvak Europe u enduru te sedmerostruki prvak Austrije. Mamac za posjetitelje svako je i nastup višestrukog prvaka Hrvatske, ujedno i predstavnika domaćeg kluba Marka Prodana, koji se zadnjih mjeseci okušao na utrkama diljem Europe, a vratolomije je izvodio i na dobro znanim natjecanjima, primjerice Hell's Gateu. Boje Buzeta branit će šest natjecatelja.

Start utrke je na Mostu, a itinerar dužine 50-ak kilometara prolazi Srneglom, Črncima, Podrečakom, Sv. Duhom, Grižom, Sv. Ivanom, Čiritežom, Kotlima, Pašutićima, Račicama, Rimjakom, Brnkalima, Sv. Donatom, Podrebrom te završava ponovno na Mostu. Enduro trasa kombinacija je šumskih puteljaka, potoka, stijena, prirodnih prepreka, poput stabala, korijenja, vode, ali i prepreka koje je osmislio organizator.

Predviđena su dva specijalna brzinca - Cunjska Vala i Griža. Vozači se ovdje bore s traktorskim gumama, kamenim zidovima i višemetarskim skokovima.

U Enduro motocross klubu Buzet nadaju se da će utrka privući veliki broj gledatelja. "Puno se radi i na promociji endura i Buzeta kao grada ekstremnih sportova, adrenalina i outdoor sadržaja. Ovaj je sport u Sloveniji i Austriji jako razvijen, a na nama je da ga učinimo prepoznatljivim i u Hrvatskoj, da upravo enduro bude jedan od razloga dolaska u Buzet. Već se vide prvi rezultati: popunjeni su smještajni kapaciteti, a doprinos je to i ugostiteljskim objektima, ali i drugim gospodarstvenicima koji su neposredno vezani uz organizaciju utrke", ističe Emil Jurada iz EMK Buzet. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter