Buzet: Pobuna štandera u Mašimovoj škuji

Gotovo prazan sajamski prostor
Gotovo prazan sajamski prostor

Malo štandova bilo je na sajmu u Mašimovoj škuji koji se tradicionalno održava trećeg četvrtka u mjesecu. Štandere je ujutro dočekao lanac na ulazu i obavijest gradske komunalne firme Park koja upravlja sajamskim prostorom, da je cijena zakupa po dužnom metru štanda 50 kuna te da se u protivnom prodaja zabranjuje.

U ograđeni prostor u Mašimovoj škuji oko 8 ujutro ušla su samo tri kombija, jedan prodavač platio je zakup prostora, dva su imala ugovor. No kažu da je zimi i inače primjetan smanjen interes za sajam, kako prodavača tako i kupaca.

Pred ulazom u sajamski prostor okupili su se uznemireni prodavači.

- Zatekli smo lanac i obavijest da je cijena po dužnom metru 50 kuna, a dočekala nas je i naplata na ulazu što nije slučaj niti na jednom sajmu. Da su nas na prošlom sajmu obavijestili što namjeravaju, nitko ne bi došao. Tko voli neka izvoli, ali ja ne bi došla iz Medulina, prevalila sto kilometara i vratila se džabe. Nemam novaca za bacanje. Do sada smo za četiri metra plaćali sto kuna, a sada bi me to došlo 200 kuna, dakle sto posto više, rekla je jedna prodavačica iz Medulina.

Druga je dodala da je problem što u ovoj krizi i besparici svi najavljuju neka rasterećenja, a u stvarnosti je suprotno, stalno dižu namete i cijene. "Trebali bi minimalnu cijenu zakupa plaćati svugdje u Istri za ovakve sajmove. Doduše na sajmu u Buzetu nikad nije bilo skupo. Ovo je mali sajam, malo se radi, malo se plaćalo za zakup prostora, ali ovo nam je sada preskupo".

Komentar smo zatražili u Parku gdje kažu da imaju problema s naplatom te su željeli uvesti reda i zaštititi interes Grada Buzeta i onih zakupnika koji su poštovali sve potrebne uvjete.

- Nismo povećali cijene, one su već desetak godina iste. Prodavači i ugostitelji koji sklope tromjesečni ugovor plaćaju 30 kuna s PDV-om bruto po metru dužnom, a ostali 50 kuna po metru dužnom.

Do sada se događalo da je naplata bila po sistemu "povuci, potegni" koliko je tko htio, uz pritiske i prijetnje pojedinaca da će otići i više se neće vratiti. Stavili smo lanac na ulaz u sajamski prostor i zakup naplaćujemo odmah na ulazu jer su pojedini prodavači nekontrolirano ulazili, sami zauzimali pozicije, a naši su se djelatnici morali po dva, tri puta vraćati tijekom dana da bi nešto naplatili, izjavila je direktorica Parka Ervina Kisiček.

U Parku kažu i da su njihove cijene u rangu ili čak niže od drugih istarskih sajmova. U cijeni zakupa uključeni su troškovi struje, vode, čišćenja, odvoza smeća kao i troškovi zakupa dvije mobilne sanitarne WC kabine što ih košta čak tisuću kuna mjesečno. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter