Buzet: Po ljeti nesmetano kroz stari grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgradnja i rekonstrukcija komunalne infrastrukture starogradske jezgre Buzeta, u okviru VI. faze radova koja obuhvaća dionice od Velih vrata do Titovog trga, uključujući Ulicu Milana Sirotića, privremeno će se prekinuti te nastaviti najesen. "Uvažavajući potrebe ugostitelja i građana u starogradskoj jezgri, predstojeću turističku sezonu te objektivne poteškoće u izradi kamenog popločenja, odlučili smo 6. svibnja privremeno prekinuti radove", najavila je direktorica Park odvodnje Ervina Kisiček.

Do tog roka bit će završeno opločenje trotoara i asfaltiranje kolnika Šetališta Vladimira Gortana i Ulice Petra Flega asfaltnim slojem od pet centimetara. Priprema podloge i opločenje kamenim pločama nastavili bi se 17. listopada, nakon Subotine, do kada bi sav kameni materijal morao biti pripremljen.

Završeni su iskopi, položeni novi cjevovodi, šahtovi i kućni priključci, osim u manjem dijelu u Ulici M. Sirotića gdje se izvode otežani ručni iskopi u stijeni. Redovito su održavane koordinacije svih sudionika gradnje, predstavnika investitora, projektanata, komunalnih tvrtki, konzervatora i nadzora. Tijekom radova, naglasila je Kisiček, pojavile su se komplikacije i dodatni zahvati zbog osiguranja Palače Verzi i zgrade u kojoj je smještena Turistička zajednica, rekonstrukcije pojedinih priključaka na vodnu infrastrukturu te nepredviđeni radovi vezani uz popločenje šetnice uz zidine između stabala, prespajanja cjevovoda oborinske odvodnje ispod galerije, mimoilaženja infrastrukture.

- Osim problema koji se nisu mogli predvidjeti i na koja se naišlo u hodu, kontinuirano kišno razdoblje u veljači dodatno je otežavalo radove, ali i izazvalo njihovu povremenu obustavu zbog sigurnosti radnika. Najveća je otegotna okolnost priprema kamena za opločenje koje, zbog strukture kamena i vrste obrade, ne prati planiranu dinamiku radova, bez obzira na pojačan angažman izvođača radova i pri obradi kamena, tzv. buzetskog sivca koji jedini udovoljava propisima o popločenju u staroj jezgri, izjavila je Kisiček.

Riječ je o žili kucavici starog grada, gdje su smješteni ugostiteljski i turistički objekti te TZ. Zbog ove je investicije u starom Buzetu na snazi posebna regulacija prometa. Od 25. siječnja na potezu od Velih vrata do Titovog trga potpuno je zatvoren promet. Umjesto kružno i jednosmjerno, uz regulaciju semaforima odvija se dvosmjerno na dionici od Velih vrata do Pjacaleta. Normalan promet nastavlja se 6. svibnja i tako će biti do 17. listopada kada popločavanje ulica ide dalje. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter