Buzet: Po europski novac za Palaču Verzi

Dvorište Palače Verzi (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Dvorište Palače Verzi (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U starom gradu Buzetu tri su atraktivne zgrade u gradskom vlasništvu primjerene za javnu namjenu: Palača Verzi kod župne crkve, tzv. kula na zapadnoj strani starog grada u Ulici Josipa Ivančića te jednokatnica ambijentalne vrijednosti na istočnim bedemima u Ulici 9. septembra. U derutnom su stanju i iz godine u godinu polako propadaju, a mogle bi se rekonstruirati europskim novcem.

Dokumentacija za Palaču Verzi već je neko vrijeme spremna za kandidiranje na EU-fondove.

"Želja nam je taj prostor staviti u javnu funkciju za različite sadržaje društvenog i kulturnog karaktera", kaže gradonačelnik Siniša Žulić. Barokna palača iz 17. stoljeća s grbom obitelji Verzi, u samom je centru starog grada kod župne crkve. Jednostavna je, a opet atraktivna. S obzirom na spomeničke vrijednosti, adaptacija će iziskivati velika ulaganja.

Za rekonstrukciju Palače Verzi u proračunu je kroz trogodišnje razdoblje predviđeno dva milijuna kuna.

"S obzirom da je cilj dio sredstava osigurati iz strukturnih fondova, predvidjeli smo vlastiti udio u financiranju da bi imali spremnu dokumentaciju kada se natječaji budu otvorili, a očekujem da će to biti u drugoj polovici godine", kaže Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter