Buzet: Parkiralište kandidirati na EU fondove

Dragan Kranjčić, Vlatko Mrvoš i Sanel Tadić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Dragan Kranjčić, Vlatko Mrvoš i Sanel Tadić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prijedlog idejnog rješenja parkirališta u starom gradu Buzetu, na lokaciji ispod Šoto jorti, izvan gradskih zidina, prezentirala je buzetska podružnica HNS-a na konferenciji za novinare.

- Parkiralište bi bilo na dvije kaskade. Na gornjoj je predviđeno koso parkiranje s obje strane dok bi na donjoj bilo bočno parkiranje do potpornog zida. Time pratimo postojeću konfiguraciju terena, ne narušavamo vizuru starogradske jezgre i dobivamo 110 parkirnih mjesta čime se rasterećuju pretrpane ulice, istaknuo je potpredsjednik buzetskog HNS-a Dragan Kranjčić. Mišljenja je da se konzervatori ne bi smjeli protiviti rješenju jer donosi značajnu dobrobit, a ujedno ne narušava vizuru starog grada.

Buzetski HNS-ovci procjenjuju da je ukupna investicija, uključujući otkup zemljišta, vrijedna oko sedam milijuna kuna no s obzirom da je Hrvatska u Europskoj uniji, projekt se može kandidirati na Europski fond za regionalni razvoj koji sufinancira minimalno 95 posto projekta.

- S obzirom da Grad Buzet nije iskoristio niti jednog eura iz IPARD fonda EU jer nije kandidirao niti jedan projekt, predlažemo da što hitnije započne s pripremnim radnjama za izgradnju parkirališta, otkupom zemljišta, prilagodbom PPU-a, projektnom dokumentacijom, kako bi projekt bio spreman za kandidiranje na fond EU, istaknuo je predsjednik podružnice HNS-a Vlatko Mrvoš. Dodao je također da imaju pisma namjere kojim su dva vlasnika terena izrazila spremnost da prodaju zemljište Gradu isključivo za te namjene. Radi se o oko 4.500 četvornih metara površine.

Buzetski HNS-ovci smatraju da je trenutno stanje neodrživo i da hitno treba krenuti u pripremu projektne dokumentacije za izgradnju novog parkirališta na zapadnoj padini starog grada te su stoga za koalicijskim partnerom SDP-om, kao oporbeni blok u Gradskom vijeću, predložili amandman da se ta izrada uvrsti za u proračun za ovu godinu što je djelomično prihvaćeno.

Unutar stranke napravljen je prijedlog mogućeg rješenja, a kasnije bi se u suradnji sa stanovnicima našlo rješenje za naplatu i regulaciju unutar starogradske jezgre koje bi bilo za sve prihvatljivo. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter