"Buzet Outdoor Adventure" novi mamac za turiste

Pustolovni park u kanjonu rijeke Mirne
Pustolovni park u kanjonu rijeke Mirne

U kanjonu rijeke Mirne, uzvodno od Tombasina i popularne pješačke staze "Sedam slapova", pri kraju je opremanje pustolovnog parka "Buzet Outdoor Adventure", a ovu 625.000 kuna vrijednu investiciju Grad Buzet realizirat će uz podršku Ministarstva turizma koji ovaj projekt sufinancira s 350.000 kuna, dok je preostali iznos osiguran u gradskom proračunu.

- Iako su radovi pri samom završetku, park će službeno biti u funkciji po donošenju prostorno planske dokumentacije tako da očekujemo da bi tijekom ljetnih mjeseci ili početkom jeseni mogao primiti svoje prve goste, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Park za sve ljubitelje prirode

Za razliku od dosadašnje ponude aktivnog turizma namijenjene većinom profesionalnim i iskusnim sportašima, avanturistima koji uživaju u paraglidingu, slobodnom penjanju, zmajarenju, speleologiji, planinarenju, biciklizmu, trekingu, enduru, ovaj projekt namijenjen je svim ljubiteljima prirode, a ciljana skupina su obitelji s djecom. Predviđeno je da cjelokupni program traje dva sata.

Postavljeni su viseći mostovi s prečkama, tri zip - linea od kojih najduži ima stotinjak metara, nekoliko via ferrata. - Nismo htjeli značajno građevinski intervenirati u prostor tako da će sve biti manje više prirodno, napominje Žulić. Pri opremanju pustolovnog parka novim spravama, odnosno adrenalinskim elementima, prvenstveno se vodilo računa o okolišno odgovornom interveniranju u prostoru i očuvanju prirodnih vodotoka, slapova, jezerca, šume, i bioraznolikosti u kanjonu rijeke Mirne, čime će se stvoriti istinski doživljaji u prirodnom krajoliku, ali i omogućiti održivi razvoj turističkog proizvoda.

Kako bi se u što većoj mjeri postigla autentičnost uspostaviti će se posebni programi "doživljaja" koji će se razlikovati po stupnju spremnosti samih polaznika, djece, odraslih, rekreativca, iskusnih avanturista. U pustolovni park uklopljeni su i napušteni rovovi rudnika ugljena na lokaciji Vela peć, dubokom kanjonu kojim protječe rječica Draga, a koja se kod Tombasina ulijeva u Mirnu. Rudarski radovi u ugljenokopima u Veloj peći, pokrenuti su 1854. godine i trajali su svega nekoliko mjeseci. Obustavljeni su zbog navodno malih količina ugljena, nedostatnih da bi opravdale težak iskop u stijeni, ali vjerojatno je presudila udaljenost lokacije i loša cestovna povezanost. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter