Buzet otkupio raritetnu zbirku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od trideset godina camila je u privatnom stanu u koji nitko nije ulazio, a uskoro ce se biti dostupna javnosti - s 210.000 proracunskih kuna, Grad Buzet otkupio je kulturno-povijesnu zbirku "Ostavština Mira Blažincica", koja je po svome obimu, vrsti i znacaju predmeta, raritetna u Istri.

Pokojni Slavomir Cerovac (1902.-1979.), medu prijateljima poznat kao Miro Blažincic, jedan od osnivaca Muzejske zbirke (danas Zavicajnog muzeja u sklopu Puckog otvorenog ucilišta "Augustin Vivoda"), pocetkom šezdesetih godina prošlog stoljeca, tijekom svoga rada i djelovanja, sakupio je i bogatu privatnu zbirku od preko 2.500 predmeta i veceg broja poštanskih maraka. Ostavština sadrži devetnaest manjih zbirki, tematskih cjelina: namještaj, vatreno oružje i pribor, hladno oružje i pribor, satove, glacala, mlince za kavu, tabakere, lule, fenjere, svijecnjake i svjetiljke, etnografske predmete, sakralne predmete, slike i okvire, medalje, plakete, odlicja, privjeske, znacke, knjige i casopise, mini bocice s alkoholnim picima, arheološke ostatke i predmete razlicite namjene.



Radi se o sadržajno bogatoj i brojcano opsežnoj ostavštini koja tematskim karakterom predmeta pokriva razlicite aspekte života i rada, od etnografskih predmeta ruralnog stanovništva do zametaka gradanskog života.

- Nakon trideset godina teškog dvoumljenja, odlucila sam se konacno prodati zbirku. Bilo je vrlo teško odvojiti se od stvari koje je moj otac sakupljao godinama, ali sam presretna što ostaju u Buzetu što ce ih Buzecani i Istrijani moci pogledati i uživati u tome. Upravo to mi je jedina utjeha, da zbirka ostaje u Buzetu, rekla je Mira Jasprica, kcerka pokojnog Blažincica.

- Kontakti o mogucem otkupu zbirke traju duže vrijeme, ali što zbog cijene, a što zbog želje vlasnice da je proda u cjelini, Grad nije bio u mogucnosti to odmah realizirati. Kada nam je preko jednog sumještana koji se bavi starinama došla informacija da je cijena zbirke pala, stupili smo ponovo u kontakt s Mirom Jaspricom, kaže dogradonacelnik Siniša Žulic.

Dio zbirke prvi ce se puta predstaviti u Zavicajnom muzeju pocetkom rujna, na tradicijskoj puckoj fešti "Subotina po starinski", a do tada bi mogla biti otvorena i puškarnica iznad Malih vrata, sa stalnim postavom toplog i hladnog oružja; puška, pištolja, revolvera, kubura, maceva, sablja, bodeža, noževa, bajuneta, jatagana, rapira, floreta...

- Najstariji predmet je star oko 65 milijuna godina, radi se o okamini "rudista" iz porodice školjkaša, pronadenoj kod Roca. Ima i nekoliko fragmenata arheoloških nalaza prikupljenih na podrucju Buzeštine, a buduci ne znamo gdje su pronadeni, možda se otkrije novo nalazište. Najvrjedniji dio, mišljenja je kustos Zavicajnog muzeja Saša Nikolic, mogli bi biti zidni satovi. Zbirka obuhvaca 65 zidnih i džepnih satova. Medu njima je i stolni sat - budilica s oznakom proizvodaca Pietro Gortan, Pinguente, 20. stoljece. (Napisala Gordana CALIC ŠVERKO, snimili G. CALIC ŠVERKO i S. NIKOLIC)


Podijeli: Facebook Twiter