Buzet: Ogorčeni zbog uklanjanja stare lipe

(G. Č. Š.)
(G. Č. Š.)

Pojedini mještani starogradske jezgre Buzeta ogorčeni su zbog uklanjanja lipe s Trga Vela Šterna, prema nekim izvorima stare 70-ak godina.

- Slažem se da je korijenje lipe zašlo ispod kuća u konobe i predstavljalo problem. Međutim, šteta je takve stare lipe koja je ispiljena, a da nitko prethodno nije vidio rješenje gradskog Odjela za gospodarenje prostorom ili mišljenje stručnjaka hortikulture i bez da su mještani za to znali pa ispada da je "lipa pala u tajnosti", prokomentirao je Buzećan Arsen Jakac koji je preksinoć na tu temu sazvao sastanak inicijativnog odbora i okupio dvanaest sugrađana.

Cilj okupljanja, dodao je, nije bio stvarati konflikt zbog posjećene lipe već zaštititi druga stabla da se ubuduće to više na takav način ne dešava. Primjerice, podsjetio je, prošlo ljeto srušena su dva oraha i jedna lipa sa nove parkirališne površine, također bez da se mještane upoznalo s time.

Predsjednik MO-a Buzet- Stari grad Goran Jambrošić kaže međutim da su razgovarali sa stanarima okolnih zgrada koji su bili suglasni s uklanjanjem lipe jer im je korijenje prodiralo u podrume i ugrožavalo stabilnost zidova te oštetilo staro kameno popločenje ispred ulaza.

Direktorica gradskog komunalca Ervina Kisiček izjavila je da je "Park" ishodovao rješenje resornog gradskog odjela temeljem Odluke o komunalnom redu kojim mu se dozvoljava piljenje lipe. Ponovila nam je da su zatražili i dobili mišljenje diplomiranog inženjera šumarstva Borisa Černehe (Uprava šuma Buzet) te mišljenje glavnog nadzornog inženjera magistra Dina Ružića iz tvrtke Istra inženjering Poreč. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter