Buzet: Od lipnja parkirni automati u starom gradu

Od lipnja naplata parkiranja (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Od lipnja naplata parkiranja (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U starom gradu Buzetu u lipnju se uvodi naplata parkiranja. Stanarima je parking besplatan, a ostalima se naplaćuje 10 kuna po satu. Prvi stanovnici starogradske jezgre već su preuzeli povlaštene parkirne karte. "Mještani parkirne karte mogu podignuti u poslovnim prostorijama Parka, a podjelu karata te potpisivanje ugovora organizirali smo i u Mjesnom odboru Buzet - Stari grad u četvrtak od 13 do 18 te u subotu od 8 do 12 sati. Istovremeno dijelimo setove kanti za odvojeno prikupljanje otpada, za koje se također potpisuje ugovor, a njihovo je korištenje besplatno, kaže Ervina Kisiček, direktorica Parka.

Stanari evidentirani kao obveznici plaćanja komunalne naknade ostvaruju pravo na korištenje povlaštene parkirne karte uz jednokratnu uplatu od pedeset kuna, koliko iznose troškovi njenog izdavanja. Tzv. radijsku kartu moći će koristiti na jednom od tri vozila koja budu naveli u ugovoru sklopljenom s gradskim komunalcem. Omogućit će im se parkiranje jednog vozila u starom gradu, a ostala će moći parkirati na parkiralištu kod mjesnog groblja. Poslovni subjekti koji su obveznici plaćanja spomeničke rente, poput hotela, ugostitelja, frizerki, kozmetičarki i suvenirnica, imaju pravo na još jednu povlaštenu kartu za svoje klijente.

Promet kroz stari grad odvijat će se kao i sada, ali vozila koja nemaju karticu parkirat će se uz plaćanje. Da bi sustav zaživio, Park uvodi kontrolu parkinga, a za početak zaposlit će dva djelatnika. Postavit će se tri parkirna automata, dva na kovanice i jedan na kreditne kartice, te omogućiti plaćanje usluge SMS-om.

Nedostatak parkirališnog prostora višegodišnji je problem starog grada, a uvođenjem naplate parkiranja namjerava se smanjiti broj vozila unutar starogradskih zidina. "Želja nam je rasteretiti promet u cilju bolje kvalitete života stanara i bolje valorizacije turističkih potencijala povijesne jezgre. Svi posjetitelji moći će parkirati u starom gradu i za to platiti, ali i besplatno parkirati na parkiralištu kod gradskog groblja ili u Mašimovoj škuji i prošetati do starog grada", kaže gradonačelnik Siniša Žulić. I danas veliki broj turista parkira kod groblja i u stari grad dolazi pješice. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter