Buzet: Obrtnička proslava u sjeni recesije

Dobitnici priznanja za neprekidan rad u obrtništvu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Dobitnici priznanja za neprekidan rad u obrtništvu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Udruženje obrtnika Buzeta lani je obilježilo 40. obljetnicu postojanja, a ove godine obilježava desetu obljetnicu otkako se u lipnju slavi Dan obrtnika. No, okruženje nije previše slavljeničko jer sve su obrtničke djelatnosti zahvaćene recesijom, a najveći problem i dalje je nelikvidnost.

- Obrtnici ne mogu naplatiti svoja potraživanja, kupovna moć je sve manja. Mnogi su prisiljeni zatvarati obrte i otpuštati radnike, istaknula je predsjednica Udruženja Loredana Krbavčić na obilježavanju 10. Dana obrtnika u Svetom Duhu, nadomak poslovne zone Mažinjica.

Analiza prošlogodišnjeg otvaranja i zatvaranja obrta, rekla je Krbavčić, pokazuje da kriza zahvatila sve djelatnosti, a u Buzetu - nekoć jakom obrtničkom središtu poznatom po preradi plastike, umjesto proizvodnih djelatnosti otvaraju se uslužne, gdje ne treba previše ulagati u poslovni prostor, opremu i zalihe.

Među svjetlijim primjerima su oni potaknuti novim Zakonom o sprječavanju rada na crno. Buzet je dobio svoj prvi krojački obrt, registriran kao dopunska djelatnost, a otvorena su i dva obrta auto-struke. Dakle mogućnosti postoje, samo ih treba prepoznati i pomoći da se realiziraju.

U tome svakako ključnu ulogu imaju obrtnička udruženja kao i cijeli komorski sustav, ocijenila je Krbavčić. Rekla je također da obrtnici puno očekuju od ulaska u EU te je nužno pružiti im mogućnosti da budu konkurentniji te imaju iste uvjete i polazišne točke kao i obrtnici iz europskih zemalja.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec osvrnuo se na Zakon o obrtu koji je, rekao je, dobar u većem dijelu, međutim HOK prigovara na četiri segmenta. - Prvi je onaj dio u kojem za trgovačka društva ne treba nikakvih uvjeta da bi radili obrtničke djelatnosti dok građanin koji želi biti obrtnik mora imati trogodišnju školu, dvije godine staža u struci, položiti ispit i tek onda može otvoriti obrt. Ako zakon prođe otvarat će se trgovačka društva za 10 kuna i moći raditi što god se želi.

Iz HOK-a upozoravamo da je to nelojalna konkurencija, da je to na štetu zdravlja ljudi, da tu nema zaštite potrošača, istaknuo je Ranogajec te poručio resornom ministarstvu da je bolje da s HOK-om radi na stvaranju konkurentnosti i povlačenju sredstava iz europskih fondova.

Obrtnicima su se obratili predsjednik županijske Obrtničke komore Mario Paliska, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić te istarski župan Valter Flego. Novoizabrani župan najavio je da će zajedno s Obrtničkom komorom definirati na koji način i preko Istarske razvojne agencije pomoći obrtnicima koji žele investirati. U sklopu svečanosti dodijeljeno je priznanje obitelji Marinac za 80 godina ugostiteljske tradicije u konobi Most. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Priznanja jubilarcima
Za 10 godina rada u obrtništvu priznanje su dobili; Armando Fabijančić, Franko Grbac, Branko Golojka, Dorijan Jakac, Edi Labinjan, Nilda Marinac, Miljenko Prodan, Roberto Šestan i Damir Totman. Za 15 godina Alen Božić, Sergio Černeka, Valdi Jerman, Miro Prodan i Nebojša Španjol. Za 20 godina Ines Porubić, a za 25 godina Đino Rušnjak i Miran Mikac.

 


Podijeli: Facebook Twiter