Buzet: Obracun umjesto oproštaja sa školom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Popeli su se uz gromobransku instalaciju do prvoga kata i prekrili kameru videonadzora. Glavni školski ulaz zaprijecili su kontejnerom i balama sijena. Pomaknuli su teške kamene klupe s ulice i dodatno njima ucvrstili blokadu školskih vrata. S obližnjeg igrališta dovukli su dva nogometna gola i postavili ih na prilazima školi. Razbili su prozor i provalili u zgradu.

Maturanti dva završna razreda Srednje škole Buzet, cetvrtog razreda opce gimnazije i trogodišnjeg strukovnog usmjerenja, za zanimanja elektromehanicar i strojobravar, na takav su se, u Buzetu nezapamcen nacin, oprostili od školskih klupa.

- Njihovi potezi su nekulturni, neprimjereni maturantima, vandalski, izjavio je vidno ogorcen ravnatelj Srednje škole Buzet Stanislav Blaževic koji je obavijestio policiju. Ocevid su prijepodne obavili djelatnici PU Buzet. Sijeno, kontejneri i golovi pred školskom zgradom možda bi i prošli bez posljedica da nadobudni maturanti nisu provalili u zgradu i tamo takoder napravili rusvaj.



Kada su djelatnici škole oko 7.30 sati došli na radno mjesto imali su što vidjeti: oba ulaza u školu bila su blokirana. Maturanti su onesposobili i bravu na vratima sporednog ulaza tako da je trebalo provaliti da bi se uopce ušlo u zgradu. Tamo je profesore docekalo novo iznenadenje. Sve klupe iz ucionice povijesti iz zemljopisa bile su posložene s unutarnje strane glavnog ulaza u školsku zgradu, a maturanti su donijeli vatrogasni aparat i ispraznili ga u prizemlju i na prvom katu, tako da su podovi bili prekriveni sivkastim prahom.

- Obicaj je da maturanti obilježe zadnji dan nastave. Razgovarali smo o tome, rekli im što je primjereno, a što nije. Odlucili su organizirati tradicionalni piknik za sve ucenike na Bracani. Podržali smo ih i pristali djelomicno sufinancirati troškove piknika pod uvjetom da se ponašaju primjereno. Nisu, medutim, ispoštovali dogovor, provalili su u zgradu i bili smo prisiljeni pozvati policiju. Odustali smo i od financiranja dijela troškova njihovog piknika, a na Nastavnickom vijecu zakljuceno je da se profesori ne odazovu pozivu na piknik. Maturanti ce morati nadoknaditi štetu, a to ce se uvjetovati dodjelom svjedodžbi, izjavio je Blaževic.



U dva maturantska razreda ukupno je 30-ak ucenika, a malobrojna generacija, ostat ce zapamcena u školskim analima jer u cetiri desetljeca postojanja škole nije zabilježen ovakav slucaj, ne u takvim razmjerima.

- Naša škola drukcije diše nego velike škole, mi smo poput obitelji i zato nas je ovo posebno pogodilo, komentirala je zgroženo u prolazu jedna profesorica. Otežavajuca okolnost je ta da je škola proteklih dana ocišcena do visokog sjaja jer se ovog petka održava proslava 100. obljetnice školske zgrade i 40. obljetnice buzetske škole.

Štete su prethodnih godina bile minimalne do toga da su maturanti znali onesposobiti bravu, a jedne su godine ispred školskih vrata posložili cigle. Ovogodišnja generacija ovakvim je potezom, mišljenja je ravnatelj, bacila mrlju na školu ciji ucenici postižu zapažene rezultate.

- Nepojmljivo mi je da se roditelji nisu zabrinuli gdje su djeca provela dio noci. Penjala su se po gromobranskoj instalaciji pa to je opasno, mogao je netko nastradati, komentirao je ravnatelj.


Podijeli: Facebook Twiter