Buzet: Obitelj Soldatić ima najuređeniju okućnicu

Jedna od nagrađenih okućnica (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Jedna od nagrađenih okućnica (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Obitelj Soldatić iz naselja Franečići u Buzetu dobitnica je prve nagrade za najuređeniju okućnicu koja je u sklopu akcije "Neka moja Istra blista - naj nan Buzeština bije lipa čista" dodijeljena na Subotinu. Drugo mjesto pripalo je obitelji Tomić iz buzetskog naselja Verona, a treće obitelj Piuti iz Štrpeda.

Najuređeniji balkon ima Tončka Vivoda iz Brnozi kod Sovinjaka, na drugo mjesto plasirala se Elena Marfan, Ulica Joakima Rakovca Buzet, a na treće Norela i Miloš Petretić iz Dubrove. Najuređeniji poslovno-gospodarski objekti su u konkurenciji malih, trgovina Dara, Sjeverna ulica Buzet, a velikih, konoba Santa Terra iz Sovinjaka.

Ove godine uvedena je nova kategorija za najuređeniji balkon po starinski, a priznanje je osvojila Antica Pavletić u Ulici II. Istarske brigade u Buzetu. Nagrađeni su dobili statue margerita i margeritica koje je izradila buzetska umjetnica Goranka Črnac te poklon-bonove sponzora. Gradonačelnik Valter Flego zahvalio se svim nagrađenima što i u ovim teškim recesijskim vremenima ulažu u izgled svojih okućnica i balkona.

U sklopu eko-akcije "Neka moja Istra blista - naj nan Buzeština bije lipa čista" Turistička zajednica Buzeta već petnaest godina organizira akciju biranja najuređenije okućnice, balkona i poslovno-gospodarskog objekta koja nosi naziv "Margerita".

Cilj je, kaže direktorica TZ-a Nada Prodan Mraković, očuvanje i unapređivanje turističkog prostora i zaštita okoliša, a nit vodilja u ocjenjivanju; entuzijazam, ljubav i originalno uređenje, osmišljavanje okućnice i balkona u ograničavajućim uvjetima, neravnim i teškim terenima, malim prostorima i slično.

Mjesni odbori Svi Sveti, Buzet, Štrped, Sovinjak, Sv. Ivan, Roč, Stari grad i Sv. Martin, kao i pojedinci, ove su godine kandidirali trideset kandidata, a dobitnike je odabrala tročlana komisija. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter