Buzet: Novi sustav naplate parkiranja u starom gradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pozitivan proračunski rebalans, prvi ovogodišnji donesen je većinom glasova na sinoćnjem zasjedanju Gradskog vijeća. Vladajući vijećnici koalicijske liste IDS-Zeleni-HSU kao i jedan vijećnik nezavisne liste, glasali su za njegovo donošenje, dok je pet oporbenih vijećnika bilo protiv, i to zbog istog razloga, pojasnio je u ime kluba vijećnika oporbene koalicije SDP-HNS Vedran Majcan, zbog kojeg su u prosincu glasali i protiv samog proračuna jer smatraju da je više sredstava trebalo usmjeriti u poticaje gospodarstvu i poljoprivredi.

- Suglasni smo s puno proračunskih programa, ali s onima u gospodarstvu baš i ne, zaključio je Majcan.

Izmjenama i dopunama prihodi proračuna povećani su za 1,7 milijuna kuna ili za 4,57 posto te za preneseni višak sredstava iz prethodnog razdoblja od 11,4 milijuna kuna pa ukupna proračunska sredstva iznose 50,4 milijuna kuna. Gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što su ostvarenim, kao i nekim novim europskim i drugim projektima, osigurali dodatne prihode u gradski proračun.

Pet oporbenih vijećnika bilo je i protiv kod donošenja izmjena odluke o uređenju prometa kojom se stvara pravni okvir za uspostavu novog sustava regulacije i naplate parkiranja u starom gradu Buzetu. Ovlaštenje za provođenje nove regulacije parkiranja preneseno je na Park, uz obavezu gradonačelnika da donese pravilnik kojim će se urediti način provedbe, uvjeti i kriteriji za uspostavu nove regulacije parkiranja.

Vlatko Mrvoš (HNS) mišljenja je da je izmjenama odluke trebala prethoditi javna rasprava barem među mještanima starog grada, kojih se to najviše i tiče. U ime Kluba vijećnika SDP-HNS-a istaknuo je da je izglasavanje odluke ishitreno te predložio da se odgodi za iduću sjednicu. Zanimalo ga je i tko je autor prometne studije na kojoj se temelji prijedlog novog prometnog rješenja u starogradskoj jezgri.

Žulić je uzvratio da su studiju izradili prometni stručnjaci. "Niti jedno rješenje koje regulira način parkiranja u starom gradu neće biti idealno. Zbog postojećih okolnosti, moramo birati najmanje loše. Pokušali smo naći rješenje da se ne zatvori ulaz u stari grad, ali da u starom gradu bude manje automobila da bi život bio kvalitetniji, a da s druge strane zbog te kvalitete života ne narušimo turističke potencijale starogradske jezgre. Ovakav pristup usklađen je s Mjesnim odborom, a pravilnikom će biti definirane neke stvari koje su u završnoj fazi. Dajte malo povjerenja, da sve definiramo, svi će imati pravovremenu informaciju, pogotovo oni kojih se to najviše tiče", istaknuo je Žulić.

Mrvoš je pak donošenje odluke o naplati parkirališta a da se ne zna po kojoj cijeni jer će to gradonačelnik naknadno utvrditi pravilnikom, nazvao bjanko mjenicom.

Višegodišnji problem parkiranja u starom gradu Buzetu u kojem je više automobila stanara nego parkirnih mjesta, namjerava se riješiti uvođenjem sustava parkirnih kartica za stanare. Stanarima će se dodijeliti parkirne kartice kojima će se omogućiti parkiranje jednog vozila po stambenoj jedinici, a ostala se vozila mogu parkirati na parkiralištu kod mjesnog groblja.

Vijećnici su izglasali odluku o izradi izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Buzeta. Od 2005. godine kada je plan donesen, podneseno je više od 150 zahtjeva za izmjenom građevinskog područja, od čega 15 za poslovnu namjenu, a ostalo za stambenu. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter