Buzet: Novi semafori samo zbog vozačkih ispita

Semafori će se postaviti kod vrtića (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Semafori će se postaviti kod vrtića (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Na raskrižju Sportske ulice i Ulice 2. istarske brigade kod Dječjeg vrtića upravo počinje izgradnja semaforiziranog raskrižja. Preduvjet je to da se u Buzetu ponovo omogući polaganje vozačkih ispita. Investicija vrijedna oko 200.000 kuna financira se iz gradskog proračuna, a izvođač je buzetska Ekspert gradnja. U Gradu Buzetu mole korisnike vrtića te gradskih i policijskih službi za razumijevanje zbog otežanog prometovanja za vrijeme odvijanja radova koji bi trebali biti gotovi do kraja ovog mjeseca.

Rekonstrukcijom ceste Buzet - Požane kao i rekonstrukcijom raskrižja kod osnovnoškolske zgrade iz semaforiziranog u kružno, Buzet je ostao bez raskrižja na kojem je odvijanje prometa uređeno semaforima, a time i bez uvjeta za ispitno mjesto, tako da od početka listopada na buzetskom području nema mogućnosti polaganja vozačkih ispita.

Semaforizirano raskrižje trebalo je izgraditi do 30. rujna, no realizirat će se s malim zakašnjenjem s obzirom na to da se zbog specifičnosti raskrižja odužila izrada prometnog rješenja. HAK je za sada prinuđen vozačke ispite provoditi u drugom najbližem ispitnom mjestu, a po dovršetku semaforiziranog raskrižja ponovo izlazi na teren komisija koja će utvrditi ispunjava li Buzet propisane uvjete te ujedno vratiti ispitno mjesto.

Semafori su Buzetu neophodni. Ako bi izgubio ispitno mjesto, onda bi se troškovi osposobljavanja uvećali za odlaske kandidata u susjedne gradove, a to bi povećalo i cijenu autoškole. Na buzetskom području dvije su autoškole - jedna je pri Srednjoj školi Buzet, druga je privatna.

Gradonačelnik Siniša Žulić najavio je i konačno izmještanje poligona za obuku vozača iz naselja Franečići u Mašimovu škuju. Novi poligon za obuku vozača u Mašimovoj škuji dovršen je prije dvije godine, a financirao se proračunskim sredstvima.

- U razgovorima smo sa Srednjom školom da se što je prije moguće izmjesti poligon iz Franečića, kaže Žulić. U skladu je to s inicijativama Mjesnog odbora Buzeta i mještana Franečići koji dugi niz godina zahtijevaju iznalaženje alternativne lokacije i izmještanje poligona s time da se cijela površina prenamijeni u novi centar naselja namijenjen sportu, rekreaciji, dječjoj igri i ostalim aktivnostima. Prije desetak godina potpisan je sporazum kojim Srednja škola dio zemljišta uz poligon u Franečićima dodjeljuje Gradu za potrebe dječjeg igrališta na razdoblje od 99 godina, a sada bi se cijeli poligon prenamijenio za sportsko-rekreacijsku zonu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter