Buzet: Najviše zainteresiranih za grijanje na biomasu

Potpisivanje ugovora u Narodnom domu (M. MIJOŠEK)
Potpisivanje ugovora u Narodnom domu (M. MIJOŠEK)

Korisnici nepovratnih sredstava iz gradskog projekta poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima potpisali su u vijećnici Narodnog doma ugovore o međusobnim pravima i obvezama. Prema natječaju za sufinanciranje ovog projekta objavljenom u travnju, Grad zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira nabavku i ugradnju 29 sustava obnovljivih izvora energije.

Otvaranje natječaja, pregled pristiglih prijava i bodovanje obavilo je stručno povjerenstvo u lipnju. Na natječaj je pristiglo 48 pravovaljanih prijava za ostvarenje sufinanciranja. Postupkom bodovanja, definirane su bodovne liste za četiri kategorije sustava: 15 sustava za korištenje biomase, 2 fotonaponska sustava, 2 sustava geotermalnih dizalica topline i 10 solarnih kolektorskih sustava.

Ukupna vrijednost projekta je 795.000 kuna, od čega Fond sudjeluje s 238.000 kuna, Grad s 198.750 kuna, a preostali iznos sufinanciraju kućanstva. Rok za iskorištenje sredstava je 31. listopada.

- To je prvi u nizu natječaja koje namjeravamo raspisivati - u suradnji s Fondom ili drugim europskim izvorima financiranja - u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti objekata u vlasništvu građana. Nakon što smo značajan dio ušteda već postigli u javnom sektoru, cilj nam je bio pokrenuti privatni sektor, rekao je gradonačelnik Siniša Žulić.

Izrazio je nadu da će iduće godine uz dosadašnje dvije vrste natječaja za sufinanciranje uređaja te energetskih certifikata za višestambene zgrade, pripremiti ostale natječaje bilo da se tiče poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada rekonstrukcijom fasada ili zamjenom stolarije.

Na natječaju se uspjelo udovoljiti svima onima s pravovaljanim zahtjevima za solarne panele, no to nije slučaj s pećima za grijanje na biomasu, gdje je bilo najviše interesa. Žulić je najavio da postoji mogućnost da se već ove godine raspiše još jedan dodatni natječaj i time smanji lista zainteresiranih za sustave za korištenje biomase koji nisu uspjeli proći na prvom natječaju. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter