Buzet: Nagrade u sjeni skandala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Limena glazba KUD-a Istarski željeznicar iz Roca dobitnik je Zlatne plakete grada Buzeta, a Srebrne Gradska udruga umirovljenika. Medutim, dodjela gradskih priznanja protekla je u sjeni skandala.

Naime, odbor za priznanja i nagrade muškoj klapi Pinguentum namijenio je gradsko priznanje broncanog sjaja. Predsjedništvo Glazbenog društva Sokol, koje je svoje pinguentine prijavilo za dodjelu Srebrne plakete, povuklo je kandidaturu, zbog, kako se navodi u pismenom obrazloženju dostavljenom vijecnicima uoci zasjedanja vijeca, neslaganja s kriterijima u nacinu ocjenjivanja kandidata.

IDS-ovi vijecnici mahom su izjavili da ovakav potez predstavlja presedan i doživjeli su ga kao omalovažavanje vijeca.

- GD Sokol uskratio je vijecnicima pravo da uopce raspravljaju o kandidaturama. Takav cin kojim netko prvo kandidira, a potom povlaci kandidaturu jer nije zadovoljan, cin je kojim se omalovažava rad odbora i vijeca, rekao je Damir Sirotic, predsjednik Kluba vijecnika IDS-SDP-a.

- Dali ste pljusku odboru, vijecu i gradonacelniku, ali najvecu sebi, a to mi je žao jer sam vas cijenila i uživala u vašim nastupima i uspjesima. Ne možete odbaciti ono što vam se daruje, porucila je pinguentinima Jadranka Vivoda (IDS).

Predsjednik Odbora za priznanja i nagrade Dragan Klaric, rekao je da je ovo drugi takav slucaj u posljednja tri desetljeca.

- U Odboru smo iznenadeni takvom reakcijom jer smo smatrali da je to pravedna nagrada za klapu osnovanu 1994. godine. Klapa je bila u mirovanju, da bi je prije pet godina mladi entuzijasti ponovno pokrenuli i postigli zavidne rezultate. Smatrali smo da je udruga umirovljenika kroz svojih 25 godina ipak napravila puno više pa smo ocijenili da je njihov rad ovog trenutka teži i vrednovali ga Srebrnom plaketom, rekao je Klaric.

Na sjednici je stjecajem okolnosti, kao vijecnik Nezavisne liste, bio i clan klape Pinguentum Sandro Drašcic, koji je rekao da mu je žao, ali u neku ruku i drago što je njihova odluka izazvala takve emocije jer to znaci da klapa ipak ima svojih zasluga. Izjavio je da ispada da su im dodjeljivanjem nagrade dali kost pa moraju biti zadovoljni. (G. CALIC ŠVERKO)

OVO JE DIO TEKSTA, A CIJELI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter