Buzet na jesen očekuju investicije od 55 mil. kuna

Buzet na jesen očekuju investicije od 55 milijuna kuna (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Buzet na jesen očekuju investicije od 55 milijuna kuna (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Oko 55 milijuna kuna do kraja ove godine investirat će se na buzetskom području u javnu komunalnu infrastrukturu, većinom u cestogradnju.

Najveći dio sredstava za jesenje investicije osigurale su Hrvatske ceste, a potom i Hrvatske vode, Ministarstvo regionalnog razvoja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Investicijski ciklus predvodi investicija izvanrednog održavanja državne ceste D44 na dionicama 1 i 2, ukupne dužine 8,8 kilometara, od Roča do Buzeta koja je, uključujući nadzor i PDV, teška oko 40 milijuna kuna. Hrvatske ceste objavile su javno nadmetanje 16. kolovoza, a sanacija te najopasnije dionice mogla bi započeti krajem rujna.

Hrvatske ceste objavile su javno nadmetanje za izgradnju rotora na donjim semaforima u Buzetu, u vrijednosti od 5,85 milijuna kuna.

"Riječ je o značajnoj investiciji za koju smo se godinama zalagali. Naša je prednost da smo se sada, kada je država gladna investicija, pojavili s gotovim projektom, a podsjetit ću da ga je sufinancirao Grad Buzet. Otvaranje ponuda je 5. rujna tako da bi izgradnja rotora trebala započeti sredinom, najkasnije krajem listopada", izjavio je Flego.

Sanacija ceste od Roča do Buzeta predstavlja nastavak rekonstrukcije državne ceste koja od tunela Učka vodi do graničnog prijelaza Požane. No to nije kraj.

"Upravo se projektira i sanacija dionice od Lupoglava do Bršćaka, a pri kraju su projekti od gornjih semafora do Požana. Zalažemo se i za izgradnju rotora na gornjim semaforima u Buzetu jer će u turističkoj sezoni, kada na donjem rotoru bude veliki protok, upravo ta lokacija postati usko grlo. Insistiramo i na rotoru okretištu kod stanice za tehnički pregled, kao i na nastavku rekonstrukcije državne ceste do Požana", najavio je Flego.

Buzetu predstoji i paket modernizacije nerazvrstanih cesta. Odobren mu je projekt "EIB II" za zahvate pojačanog održavanja nerazvrstanih cesta; asfaltiranje novih dionica i sanaciju postojećih. Od Ministarstva regionalnog razvoja dobio je tri milijuna kuna za asfaltiranje oko 11 kilometara nerazvrstanih cesta na području svih mjesnih odbora.

Od investicija koje vodi i sufinancira Grad Buzet Flego je izdvojio sanaciju krovišta i fasade vrtićke zgrade vrijednu 1,5 milijuna kuna. Radi se i na drugoj fazi društvenog doma na Vrhu u što će se uložiti 281.000 kuna. Ovog tjedna započinje projekt primjene mjera energetske učinkovitosti u sustavu javne rasvjete koji će donijeti uštede u potrošnji električne energije i održavanju. Od oko 2.000 svjetiljki promijenit će se pedeset posto onih energetski neučinkovitih i zastarjelih, a investicija je teška oko 1,5 milijuna kuna. U većoj je mjeri financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Započinje i druga faza obnove kanalizacije starog grada vrijedna 1,5 milijuna kuna koja će obuhvatiti izgradnju nove kanalizacijske i infrastrukturne mreže Trga Vela Šterna. Započinje i obnova dječjih igrališta u koju će se uložiti 260.000 kuna. U prvoj fazi tri najfrekventnija - u starom gradu, Franečićima i u Sportskoj ulici.

Gotovo 400.000 kuna uložit će se u izgradnju prometnog odvojka s parkiralištem nasuprot osnovne škole. Dobit će se time 15 novih parkirnih mjesta, otvoriti još jedan dio grada za izgradnju, možda motivirati određene privatne investitore te ujedno izgraditi prvi dio pristupne prometnice prema novom parkiralištu za vrtić.

Ovog tjedna raspisat će se natječaji za izvođenje prve faze sportske zone Sveti Martin vrijedne 350.000 kuna. Gradskim paketom asfaltiranja predviđeno je utrošiti tek 200.000 kuna jer se puno dobilo od resornog ministarstva. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter