Buzet: Na burzu rada samo četvrtkom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto svakog radnog dana, u buzetsku Ispostavu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od studenog može se doći samo jednom tjedno. Uredovno vrijeme i rad sa strankama je četvrtkom od 7.30 do 15.30 sati, a ostale dane, nezaposlene osobe i poslodavci, pomoć i usluge iz domene HZZ-a mogu telefonom i mejlom zatražiti u Ispostavi Pazin.

-
Odlaskom na bolovanje djelatnice u Ispostavi Buzet privremeno rješenje našli smo uvođenjem jednog uredovnog dana tjedno. U Buzet dolaze dvije djelatnice iz Ispostave Pazin od kojih jedna radi individualna savjetovanja s nezaposlenim osobama.

Primjenjujemo međutim i druga rješenja pa nam je, primjerice, nedavno jedan Buzećan telefonom zatražio hitno uvjerenje o nezaposlenosti, izlistali smo ga u Pazinu i poštom poslali u Buzet, gdje je stiglo drugog dana.

Nezaposleni nisu ničim oštećeni, jedino što ne mogu doći kad god žele ovjeriti evidencijski list, već to mogu učiniti samo jednom tjedno. Poslodavci također potrebe za radnom snagom mogu slati mejlom i telefonom, izjavila je v. d. predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Pula Tanja Lorencin Matić.

U pulski Zavod dnevno uđe 250 ljudi, dodala je, što je više nego je nezaposlenih u Buzetu. Međutim, ukoliko ocijene da su u nekom trenutku u buzetskoj Ispostavi prevelike gužve, onda će se, rekla je Lorencin Matić, razmišljati o uvođenju još jednog uredovnog dana sve dok u Buzetu ne prime novu djelatnicu na zamjenu.

Tijekom ovotjednog uredovnog dana, nešto prije 11 sati, u hodniku Ispostave nije bilo neke gužve. Ispred ureda čekalo je sedam nezaposlenih osoba. Među mlađima bio je 22-godišnji Leon iz Buzeta koji već godinu dana traži posao elektromehaničara ili pak, kako je rekao, bilo kakav drugi posao. Na pitanje da li ga to obeshrabruje, odgovorio je niječno jer, kako je rekao, živi u nadi da će ipak naći nešto dobro plaćeno.

Mlada Buzećanka dobacila je da bi trebalo uvesti barem još jedan uredovni dan, a najbolje bi bilo da Ispostava radi svaki radni dan kao do sada. Zadnji se puta, rekla nam je, čekalo više od sat i pol pa čak do dva sata, a red se protezao izvan hodnika, na ulicu. Najveće su gužve krajem mjeseca, a čekati na Zavodu za zapošljavanje dva sata s neradnim kolegama, za nikoga nije ugodno iskustvo. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Četvrtkom osobno, ostale dane telefonom ili mailom

Ispostava Buzet radi četvrtkom od 7.30 do 15.30 sati. Redovito mjesečno javljanje (ovjera evidencijskog lista) i izdavanje uvjerenja o nezaposlenosti je od 9 do 12 i od 12.30 do 14 sati. Ostale dane nezaposleni i poslodavci pomoć i usluge mogu zatražiti na telefon Ispostave Pazin ili na mail HZZ-a Pula.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter