Buzet: Muzejske zbirke pristupačnije turistima

Saša Nikolić pokraj predmeta iz ostavštine Blažinčića (G. Č. Š.)
Saša Nikolić pokraj predmeta iz ostavštine Blažinčića (G. Č. Š.)

Kako bi bio pristupačniji turistima, Zavičajni muzej u buzetskoj starogradskoj jezgri prešao je na ljetno radno vrijeme. "Već nekoliko godina u ljetnim mjesecima produžujemo radno vrijeme muzeja da bi turisti koji posjete naš grad i u poslijepodnevnim satima, vikendom i blagdanom, imali priliku razgledati muzejske zbirke, ističe voditelj muzeja Saša Nikolić.

Muzej će tako naredna tri mjeseca biti otvoren od 9 do 15 te od 17 do 20 sati, a subotom, nedjeljom i praznikom od 10 do 13 sati. Do sada je radio radnim danom od 9 do 15 sati, a svoja je vrata prema prethodnim najavama otvarao i blagdanom te vikendom. Ulaznica je 15 kuna, a djeca i grupe s više od deset posjetitelja imaju popust te im se naplaćuje 10 kuna po osobi.

U središnjoj zgradi drevne palače Bigatto mogu se razgledati lapidarij s rimskim kamenim spomenicima, prapovijesna zbirka s izloženim kamenim, koštanim i keramičkim predmetima pronađenim u spiljama i gradinama buzetskog područja, kao i antička zbirka staklenih, metalnih i keramičkih predmeta te predmeti iz ranog srednjeg vijeka.

Sastavni dio stalnog muzejskog postava su i poljodjeljski alat, kao i stara buzetska kuhinja koja je oduvijek bila najvažniji dio istarske kuće, mjesto gdje su se oko ognjišća na klupama i tronošcima ukućani okupljali i uz lumin razgovarali i provodili večer čekajući da domaćica zgotovi obrok. U vitrinama su izložene narodne nošnje Ćićarije i donjeg dijela Buzeštine, a u muzeju su postavljene zbirka glagoljice Buzeštine te zbirka iz ostavštine Slavomira Cerovca - Mira Blažinčića, većinom etnografski predmeti karakteristični za seoske i gradske kuće Istre u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. stoljeća.

- Stranim turistima posebno je zanimljiva Blažinčićeva ostavština, ali i izložbeni postav iz Drugog svjetskog rata i antifašističke borbe Buzeštine, tu se najviše zadržavaju i postavljaju najviše pitanja, kaže Nikolić. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter