Buzet: Mjere poticanja poduzetništva i poljoprivrede

Ornela Rumen, Valter Flego i Siniša Žulić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ornela Rumen, Valter Flego i Siniša Žulić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Buzetu nastavljaju s poticajnim mjerama za poduzetništvo i poljoprivredu, posebno s mjerama poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja. Od ukupno 22 mjere čak ih je devet novih. U gradskom proračunu za te je namjene predviđeno 720.000 kuna, no bude li potrebe, osigurat će se dodatna sredstva.

Tome valja pribrojiti i više od 100.000 kuna zbog smanjena komunalne naknade svim obrtnicima i trgovačkim društvima koja se bave proizvodnjom.

- Jasno je da nismo izolirani otok i da se u uvjetima opće krize u buzetskom gospodarstvu također nastavlja trend otežanog poslovanja, istaknuo je gradonačelnik Valter Flego predstavljajući gradska nastojanja kojima se nastoji smanjiti broj nezaposlenih.

Među novim mjerama, rekao je Flego, nalaze se: sufinanciranje troškova prekvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih, donacije za sufinanciranje organiziranja edukativno-informativnih radionica u svrhu poticanja obrazovanja i samozapošljavanja mladih, sufinanciranje troškova stjecanja svjedodžbe o osposobljenosti vozača/pratitelja životinja, nabava i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče, kao i sustava za navodnjavanje, nabava novih košnica i pčelarske opreme, donacije za izradu dokumentacije i legalizacije objekata namijenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, subvencije lovačkim društvima za premije osiguranja lovišta i sprječavanje šteta od divljači te provedba projekta izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda putem interneta.

Flego je naglasio da je od primjene mjera poticanja aktivne politike zapošljavanja, u zadnje tri godine, uz poticaj Grada otvoreno 36 novih obrta kojima je odobrena nepovratna potpora za nabavu opreme za rad u iznosu od pet tisuća kuna, da je 31 poslodavac koristio potporu u vidu povrata dijela obveznih doprinosa za 51 novozaposlenog, a koji su prethodno bili nezaposleni, da je deset osoba koristilo poticaje za samozapošljavanje te da je na subvenciju dva posto kamata kredita poduzetnika u tom razdoblju utrošeno više od 612.000 kuna.

- Grad i ostali javni sektor aktivno su se uključili u mjeru poticanja zapošljavanja mladih kroz stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa koju je koristilo ili još koristi 20-ak vježbenika volontera, da bi stekli godinu dana radnog iskustva i lakše našli zaposlenje, istaknuo je Flego.

Tim mjerama, nadovezao se dogradonačelnik Siniša Žulić, u nešto više od godinu dana uspjelo se dobiti više od pola milijuna kuna državnih poticaja, što kroz vježbenički staž, što kroz javne radove.

Uveden je i čitav niz novih subvencija za poljoprivredu s ciljem da većina mjera, rekla je resorna pročelnica Ornela Rumen, bude primjenjiva i nakon ulaska u EU. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter