Buzet: Milijun i pol proračunskih kuna za školstvo

Buzet uključen u akciju Gradovi i općine - prijatelji djece (Arhiva/G. Č. Š.)
Buzet uključen u akciju Gradovi i općine - prijatelji djece (Arhiva/G. Č. Š.)

Za osnovno i srednje školstvo kao i ostale aktivnosti u području školstva, u buzetskom proračunu ove su godine predviđena 1,43 milijuna kuna, od toga najviše, čak 650.000 kuna, za stipendiranje učenika i studenata koji se školuju izvan buzetskog područja. U aktualnoj školskoj godini pravo na stipendiju ostvarilo je 35 srednjoškolaca i 62 studenta.

Za sufinanciranje programa produženog boravka koji se provodi u matičnoj školi Osnovne škole Vazmoslava Gržalje predviđene su 335.674 kune, i to za podmirivanje većeg dijela troškova rashoda za tri zaposlene učiteljice. Naime, od školske 2011./2012. godine sredstva za plaće i naknade plaća s doprinosima te ostale rashode učitelja, osiguravaju se u buzetskom proračunu, a dijelom i iz uplata roditelja u iznosu od 50 kuna po učeniku mjesečno. Produženi boravak organiziran je za učenike nižih razreda u tri odgojno-obrazovne skupine.

Za tradicionalnu razmjenu osnovaca Buzeta i zbratimljene talijanske općine Quattro Castella predviđeno je 75.000 kuna, a za održavanje 22. saziva Male glagoljske akademije "Juri Žakan" Roč 31.725 kuna. Na buzetskom području obje škole, osnovna i srednja, imaju status međunarodne eko-škole pa je Grad Buzet obvezan osigurati po četiri tisuće kuna za godišnju participaciju za obnavljanje, odnosno utvrđivanje statusa.

Grad sudjeluje i u sufinanciranju materijalnih troškova osnovne škole s 14.000 kuna i srednje škole s 3.600 kuna, a predviđeno je i osigurati po 20.000 kuna kao kapitalnu potporu za nabavu nastavnih sredstava i pomagala za osnovnu školu te za nabavu opreme za strukovne predmete u srednjoj školi.

Novost u programu javnih potreba u školstvu, ističe resorna pročelnica Elena Grah Ciliga, je osiguranje potpore za osnovce koji polaze programe glazbenih i baletnih škola izvan buzetskog područja. Na bazi šesnaest učenika osigurana je mjesečna potpora od po 100 kuna tijekom deset mjeseci.

Za subvencioniranje troškova prijevoza, odnosno smještaja srednjoškolaca, osigurano je 100.000 kuna.

U proračunu su kao mjere kojima Grad podržava rad srednje škole predviđena dva oblika potpora. S 35.000 kuna sufinancirat će se troškovi odlazaka učenika prvih razreda buzetske škole na stručnu praksu u Srednju tehničku školu Kopar, a program se temelji na sporazumu o suradnji koji su dvije škole potpisale u listopadu prošle godine. Za učenike koji tijekom ove godine polaze prvi razred Srednje škole Buzet osigurana je mjesečna potpora u obrazovanju od po 200 kuna.

Sufinanciraju se i klubovi studenata u Rijeci i Zagrebu. S obzirom na to da je Buzet uključen u akciju Gradovi i općine - prijatelji djece, osigurano je 45.000 kuna za sufinanciranje programa i projekata za djecu koji će se provoditi u okviru akcije. Između ostalog to je namijenjeno za godišnju kotizaciju, provedbu škole kvalitetnog roditeljstva - projekt "Sretan roditelj - sretno dijete" i druge aktivnosti. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter