Buzet: Maturalni rad - električni peugeot 205

Električni automobil kao završni rad maturanata
Električni automobil kao završni rad maturanata

"Električni Peugot 205 vrijedi nam kao Ferrari", slikovito je opisala značaj prvog školskog električnog automobila ravnateljica Srednje škole Buzet Marija Pavletić, ponosna na četiri maturanta strukovnog razreda koji su jučer usmeno obranili svoj završni rad i maturu položili sa odličnim. Zadovoljna je i stoga što u Buzetu, gradu automobilske industrije srednjoškolci rado usvajaju nove tehnologije.

Na projektu elektrifikacije Peugeota radili su mladi elektromehaničari Matija Križman, Stefan Matejčić, Sebastijan Flego i Alex Bellini. Kreativni srednjoškolci uspješno su preradili benzinski Peugeot 205 u električni pod vodstvom profesora Drage Filića, diplomiranog inženjera elektrotehnike.

Školski limeni ljubimac za pogon koristi elektromotor snage 3 kW što bi, procjenjuje Filić, trebalo biti dovoljno za postizanje prosječne brzine od 30 do 40 kilometara na sat. Električni Peugeot puni se preko punjača, a s jednim punjenjem može se voziti 45 minuta i prijeći oko 30 kilometara.

Sama elektrifikacija 205-ice trajala je dva mjeseca, a za ovaj projekt škola je izdvojila oko 2.500 kuna, jer većinu materijala, od akumulatora, punjača do viličara koji je iskorišten za dijelove, sponzorirali su gospodarstvenici buzetskog i pazinskog područja. Vrijednost električnog automobila procjenjuje se na oko pet tisuća eura u što nije uračunato vrijeme utrošeno na njegovu izradu.

Prvi počasni krug nakon jučerašnje mature pripao je ravnateljici koja je podržala projekt. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter