Buzet: Maske u Zavičajnom muzeju

Otvaranje izložbe u Zavičajnom muzeju (G. Č. Š.)
Otvaranje izložbe u Zavičajnom muzeju (G. Č. Š.)

U drevnoj buzetskoj Palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, otvorena je skupna izložba fotografija pod nazivom Maske. Ovaj izložbeni postav prvi je puta predstavljen lani u Zagrebu, a iako motiv nisu samo fašničke maske, vremenski je upriličen na fašnički vikend. Ideja je da se svake godine u ovo vrijeme izloži u drugome gradu i mijenja i dopunjuje novim fotografijama. U Buzetu je izložba postavljena u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda", otvorio ju je voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić, a moći će se pogledati do 28. veljače.

Otvarajući izložbu upravo u danima Buzetskog karnevala, jedna od autorica fotografija, ujedno i predgovora u katalogu Vesna Špoljar fotoaparat je usporedila s nekom vrstom maske kojom fotograf, gledajući kroz tražilo, djelomično pokriva svoje lice. - No, razmišljajući dublje o fotografiji, upravo ona predstavlja razotkrivanje, skidanje maske i put ka spoznavanju osobe koja se krije iza fotoaparata, rekla je Špoljar.

Na buzetskoj izložbi izložena je 21 fotografija Davora Curića, Krešimira Mehičića, Željka Novakovića, Nede Rački, Zvonka Radičanina, Andreje Solar i Vesne Špoljar, članova renomiranih zagrebačkih fotoklubova, Fotokluba Zagreb, CroArt foto kluba, te Udruge Fotogard.

Tema Maski, rekla je Špoljar, vrlo je zanimljiva i svaki od autora obrađuje ju na svoj način i u skladu sa svojim umjetničkim senzibilitetom. Svaki se autor predstavlja s po tri rada, raznolikih motiva; od šarenila i raskoši venecijanskih maski, riječkih maškara, portreta maskirane djece, uličnih maskiranih zabavljača pa sve do motiva sa sportskih manifestacija i poetskog izričaja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter