Buzet: Lani podjednako otvorenih i zatvorenih obrta


Recesija je zakačila buzetsko obrtništvo - u prvom valu najviše su stradali prijevoznici, građevinari i trgovci, a potom se kriza proširila i na sve ostale djelatnosti. Dobra vijest je međutim da je broj otvorenih i zatvorenih obrta lani bio podjednak. Otvoren je 21 obrt, najviše uslužnih djelatnosti, a isto ih je toliko zatvoreno, najviše iz građevinskih djelatnosti.

Na buzetskom području registrirano je 243 obrta i 260 obrtnika koji zapošljavaju još najmanje toliko djelatnika. U zadnje vrijeme primjetan je čak i lagani porast broja obrta, ističe tajnica Udruženja obrtnika Nadia Bartolić, zahvaljujući gradskim i državnim poticajima; među ostalim, obrt se lani mogao otvoriti bez financijskog učešća, uvedene su poticajne mjere samozapošljavanja, promijenilo se i paušalno oporezivanje obrtnika kao i prag prelaska u sustav PDV-a.

O problemima obrtništva, predstavnici Udruženja obrtnika Buzet razgovarali su danas s gradonačelnikom Valterom Flegom i dogradonačelnikom Sinišom Žulićem. Takvi radni susreti već se tradicionalno održavaju krajem ili početkom poslovne godine, a upravo je iz njih proizašao niz poticajnih mjera koje su potom ugrađene u gradski proračun, rekla je predsjednica Udruženja obrtnika Loredana Krbavčić.

- Želimo unaprijediti suradnju i vidjeti gdje pomoći obrtnicima kroz proračunske potpore gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi na prijedlog gradskog Odbora za gospodarstvo u kojem su i predstavnici obrtnika, izjavio je gradonačelnik Valter Flego. Upravo malo poduzetništvo i obrtništvo najveći su amortizer krize i najfleksibilniji sektor u trenucima kada su veliki sustavi u problemima, naglasio je.

- Postoje stvari na koje zbog centraliziranosti države ne možemo direktno utjecati, ali možemo zajedno inicirati primjerice određene promjene Zakona o obrtništvu, istaknuo je Flego. Rekao je također da treba puno čvršća suradnja sa Srednjom školom kako bi srednjoškolski programi pratili potrebe gospodarstva. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter